Wysłany: 2011-02-24, 20:25 kadrować, czy nie kadrować??
Są dwa punkty widzenia:
1. 100 % kadru
2. można bawić się w cięcie zdjęcia(kadrowanie),
A jaki jest Wasz punkt widzenia??(jeżeli wątek pojawił się gdzieś się gdzieś wcześniej, to przepraszam)
Wszystko zależy od sytuacji. Należy jednak przygotować fotę do pokazania innym . A to są zabiegi kosmetyczne. Ktoś zrobi super fotę z ręki i minimalnej odległości a ktoś inny z dłuuuugiej i niezbyt ostrej foty zrobi cudo forumowe.
Ja się nie boję kadrowania.Jeżeli mogę przyciąć zdjęcie nie tracąc na jakości to tak robię.Matryce są w tej chwili na tyle duże ,że można pozwolić sobie na cięcia więcej niż kosmetyczne.
a ja staram sie unikac ciecia , jak sie ustawiam , to tak by nie ciac zdjecia , ale tez czasami trzeba jk nie mozna inaczej no i jak karp napisal , z glowa
ale nigdy ciecia zdjecia nie zalicze do zabiegu kosmetycznego
Maciek111, jeszcze nie widzialem nic cudownego z nieostrej fotki
Kadrować "z głową" w trakcie wykonywania zdjęcia tylko,że ile razy przez zbyt dużą odległość od fotografowanej sytuacji musimy jednak przyciąć zdjęcie? Większe cięcia które niosą za sobą utratę jakości i spłaszczenie obrazu uważam za bezcelowe.Wprawne oko wyłapie zbyt mocne przycięcie chociażby przez nienaturalnie rozłożoną głębię ostrości.Ostatnio trafiłem na album Piotra Chary gdzie wspomniane jest iż prezentowane ujęcia są 100%kadrami.Myślę,że jakość tych zdjęć wynika min z faktu,że faktycznie tak jest jak napisane jest w komentarzu.Ja jako amator mogę tylko pokłonić się nisko i próbować choć pojedynczymi ujęciami zbliżyć się do tego poziomu czego wszystkim życzę:-)
Nie mam żadnych problemów z kadrowanie. Jeśli sprzęt a to pozwala to czemu nie? Poza tym, ja jako okularnik w wizjerze (który też nie ma krycia 100%) widzę mnie niż potem jest na zdjęciu (czyli żeby było tak jak sobie w wizjerze ustawiłem muszę kadrować na kompie ).
Crop wygląda dobrze.
Jeśli z tego cropa autor wykona odbitkę formatu A3 lub A2 i zaprezentuje ją na wystawie fotograficznej to jury zdyskwalifikuje to zdjęcie? Czy zdjęcie złamie zasady jakiegokolwiek konkursu fotograficznego?
jury nie moze zdyskwalifikowac za cropa to jest zawsze dopuszczalne
co innego jakies retusze i inne bajery ale cropa jest zawsze dopuszczalny
a jak jury sie dowie co zrobil autor to im kopary opadaja
bo przyznam sie ze pierwszy raz widze cos takiego
W tym przypadku Autor wykonał zdjęcie nikonem d3X. 24mpix dają możliwość wycinania partii obrazu.Jeżeli jakość nie poleciała strasznie to czemu nie ciąć? Tyle,że akurat w tym przypadku wolałbym mniej przycięte ujęcie a pokazane w szerszym planie z prawidłową kompozycją.
Jeszcze nie widziałem regulaminu, w którym byłby zakaz kadrowania.
Kadrować? - Tak bo to jeden z elementów obróbki zdjęcia.
Oczywiście wszystko z umiarem i z głową.
to ja z innej beczki...fotka zrobiona przy uzyciu szkla 100-400mm L Is z 400d i 7d, przy cropie (ok 30%) fotka jest lepsza z 400d (10.1 mln pixeli) niz fotka z 7d (18 mln pixeli) DLACZEGO???????
to ja z innej beczki...fotka zrobiona przy uzyciu szkla 100-400mm L Is z 400d i 7d, przy cropie (ok 30%) fotka jest lepsza z 400d (10.1 mln pixeli) niz fotka z 7d (18 mln pixeli) DLACZEGO???????
matryca z mniejszą ilości pikseli=większy fizycznie rozmiar elementów światłoczułych=lepsza jakość
Kszysztof - stwierdzilo to moje oko:))) a tak powaznie to jak juz pisalem nawet jesli jest caly kadr nie ciety to jakosc jest lepsza z 400d niz z 7d (w moim przypadku), wg mnie na fotkach z 400d jest wiekszy szczegol, sa bardziej ostre, ladniejszy kontrast.
Wysłany: 2011-03-12, 16:06
Wracając do tematu.
Kadruje, ale tylko w przypadku gdy obraz jest przekrzywiony lub są inne niespodzianki tego typu. Nie wiem jaki to jest procent, ale kadruje tylko minimalnie( w moim przypadku z 3888x2592 na 3600x2400, poniżej tej granicy nie schodzę-są wyjątki, czyli jedne z pierwszych zdjęć jakie zrobiłem).
Ogólnie uważam, że można ciąć ale z umiarem. Ja staram się trzymać 100% kadru.
Wysłany: 2011-03-24, 13:54
jak trzeba to sie kadruje, nie przeszkadza mi to, próbowałem kiedyś w 7d sobie cropnąć by zobaczyć co da się wyciągnąc z matrycy, przy prawidłowo trafionej ostrości crop 50% okazał się być zdjęciem baaaaardzo dobrej jakości.do formatu A3 w zupełności wystarczający.