Wysłany: 2011-09-02, 09:45 Most Wanted czyli Najbardziej poszukiwane gatunki
W Naszej galerii mamy imponującą liczbę gatunków choć nie każdy z Nas ma jeszcze ten upragniony w zbiorach. W związku z tym otwieramy listę najbardziej poszukiwanych gatunków - ranking, który postaramy się aktualizować w miarę rozsądnie. Nie przedstawiam gotowej listy/ankiety jako, że na pewno Wasze preferencje nie obejmą całej listy.
Myślę, że najlepszą bazą tej listy będzie zestaw podany przez Was.
Dla tego proszę o podanie przez Was trzech najbardziej poszukiwanych gatunków w kolejności od naj- do tego mniej naj-
Sam jestem ciekaw, czyje piórka okażą się najbardziej pożądane
w uzupełnieniu postanowiłem aktualny ranking skopiować do pierwszego postu, aby był bliżej i łatwiejszy do zapoznania się
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Najbardziej poszukiwane gatunki
A propos 1-ki to dla mnie absolutne naj - zupełnie poza wszystkimi, ptak marzeń, a do tej pory poza zasięgiem
Mam nadzieję na zmianę tej zimy, również co do numeru 2
A śnieguła może już za kilkanaście dni na Helu...
Oj wstydzę się, wstydzę, ale niestety często pod latarnią najciemniej...
W tym właśnie czasie zajmowałem się łuszczakami i wszelką drobnicą przy mini-paśniku....
Pluszcz
Kukułka
Dudek
niby takie wielu fotografom znane i posiadane na listach, a ja ich ciągle nie mam... (kukułkę co roku słyszę, dudka widziałam w Hiszpanii).
Jak czytam wszystkie listy, to każdy marzy o czymś innym
[ Dodano: 2011-09-02, 19:31 ]
No, dudek się powtórzył 3x
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
Ostatnio zmieniony przez Hanka 2011-09-03, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Święte słowa, trzy lata temu jako początkujący ptasiarz z 30-40 zaobserwowanymi gatunkami wybrałem się na kilka dni w Tatry, m.in. w dolinę Kościeliską - z zaobserwowanych w ciągu całego wypadu: orzechówki brak, pomurnika brak, płochacza brak, pluszcz - jest
Marku, miałem na myśli cały wyjazd a nie tylko dolinę - z nowych gatunków wtedy miałem jedynie pluszcza i krzyżodzioba, a nad Morskim byłem wtedy oczywiście też, jednak orzechówki nie widziałem, choć wiem jakie są tam niepłochliwe
Gatunki wymieniłem, bo kojarzą się z Tatrami, a nie jedynie doliną, ale pamiętam - z tego pluszcza cieszyłem się bardzo, ale to baaardzo.
2 pierwsze już mam już na paru klatkach - marzę tylko niech wreszcie trafię na piękne wschodzące słońce... Zawsze albo mgła jak mleko do 7-8 godz, albo akurat o świcie parę chmur przysłoni wschód. Fatum jakieś...
Troszkę odczekałem aż dopiszecie się ze swoimi typami i czas na przedstawienie pierwszych wyników. Zestawienie przeniosłem będę aktualizował w pierwszym poście tego wątku.
[ Dodano: 2011-09-23, 01:57 ]
Zapraszam do dodawania swoich poszukiwanych NAJ zwłaszcza nowych użytkowników naszego portalu.