Strona główna   Galeria      Szukaj   Listy gatunkowe   OTOP   Testy   Atlas Ptaków   Forum   Użytkownicy   Rejestracja   Zaloguj   Regulamin   FAQ   UWAGA cookie!

» Forum Galerii Fotoptaki » Sprzęt fotograficzny i programy do obróbki zdjęć » Wizjer kątowy

Wizjer kątowy
Autor Wiadomość

Tomek-W 
niemowa
Tomasz Wieczorek


Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 28
Skąd: Ruda Śląska

Wysłany: 2012-01-13, 11:31   Wizjer kątowy

Witam,

Przeszukałem forum i na temat wizjera kątowego postu nie znalazłem.

Chciałem Was zapytać, czy korzystacie z tego dodatku w swoich aparatach ? Jakie macie doświadczenia z pracą z wizjerem ?

Pytam, gdyż jestem zainteresowany kupnem wizjera kątowego do Canona 50D. Tutaj pojawia się pytanie. Otóż na allegro widać aukcje z wizjerami za niecałe 200 zł. Natomiast oryginalny Canon-owski wizjer to wydatek prawie 800 zł.
Czy ktoś z Was pracował na obydwu rodzajach wizjerów ? Czy jest różnica między wykonaniem i działaniem tych dwóch typów wizjerów ?
Różnica jeśli chodzi o koszty bardzo duża.

Dzięki za informacje.
Pozdrawiam
_________________
Zapraszam
 
 
 

criss
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-13, 12:28   

Nie wiem jak jest z canonem ale ja mam wizjer kątowy uniwersalny z wymiennymi końcówkami w zależności od okularu aparatu. Stosuje go z nikonem. Cena o 3/4 mniejsza, a praca z nim jest ok. Miałem okazję korzystać z nikona i ja większych różnic nie widzę, ale to tylko moje zdanie
 
 

Hubert Gajda
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-13, 12:31   

moim zdaniem nie ma sensu przepłacać
mam zamiennik i jest jak najbardziej ok
co do pracy z wizjerem to musisz pamiętać że nijako zawęża ci obraz bo ma powiększenie x1,5-2,5 więc nie kryje całości kadru
ale sam w sobie to bardzo przydatny gadżet
Pozdrawiam
 
 

PatrykO 
milczek
...



Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 134
Skąd: ...

Wysłany: 2012-01-13, 12:41   

Jak dla mnie jest to rewelacyjna rzecz. polecam w 100%.

Sylwek ma orginalny Canon i nie orginalny jakiejs tam innej firmy . Najlepiej się Sylwka zapytać króty jest lepszy. Ja mam tylko Canona.
_________________
www.patrykosmola.com
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2012-01-13, 15:18   

Ja mam wizjer minolty, którego używam z canonem ;-)
Sprawdza się bardzo dobrze. Tylko trzeba troszkę poćwiczyć na początku.
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Marcin Stefańczyk 
rozkręcam się



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 398
Skąd: Cze-wa/Gdańsk

Wysłany: 2012-01-13, 15:19   

Też zamierzam kupić wizjer, na pewno nie oryginał.
_________________
Pozdrawiam fotoptasiarzy
 
 
 

A.Ciechanowski 
niemowa
ciechus nazawsze z nami



Dołączył: 16 Sty 2011
Posty: 58
Skąd: Police

Wysłany: 2012-01-13, 15:25   

Ten wizjer to fajna sprawa,też będę musiał sobie taki sprawić :-)
_________________

 
 

sokens 
milczek
Łukasz Sokołowski



Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 157
Skąd: Chorzów

Wysłany: 2012-01-13, 22:03   

Zanim kupiłem wizjer poczytałem troszkę o tym na różnych forach. Większość opowiadała się za zamiennikiem. Od jakiegoś czasu posiadam taki i już bez niego się nigdzie nie wybieram. Super sprawa.
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2012-01-14, 18:20   

Hubert Gajda napisał/a:
co do pracy z wizjerem to musisz pamiętać że nijako zawęża ci obraz bo ma powiększenie x1,5-2,5 więc nie kryje całości kadru

Również bedę kupował ale czy wszystkie zawężają pole widzenia? Nie ma takich który nie powiększa obrazu?
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

sokens 
milczek
Łukasz Sokołowski



Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 157
Skąd: Chorzów

Wysłany: 2012-01-14, 20:52   

ja mam wizjer z przełącznikiem x1 i x2 Nawet na przełączniku x2 widać cały kadr. Najczęściej właśnie go używam, pozwala dokładniej nastawić ostrość.
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2012-01-14, 22:04   

To spoko.Sokens jakiej firmy masz ten wizjer?
 
 

sokens 
milczek
Łukasz Sokołowski



Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 157
Skąd: Chorzów

Wysłany: 2012-01-15, 20:55   

To jakiś no name, trzeba zaglądać na allegro. Kosztuje tyle co te wszystkie zamienniki. Szukałem go jakiś miesiąc. Gość raz wystawia, raz nie ale dla mnie było ważne odzwierciedlenie 1:1 dlatego wolałem poczekać. Różni się nieznacznie wyglądem.

[ Dodano: 2012-01-15, 20:59 ]
Przejżałem allegro jeszcze raz. Tym razem chyba dokładniej :)
http://allegro.pl/wizjer-...2016612686.html
 
 
 

Marcin Stefańczyk 
rozkręcam się



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 398
Skąd: Cze-wa/Gdańsk

Wysłany: 2012-01-15, 22:04   

sokens, czyli kupować taki z powiększeniem x1 a nie x1.25?
_________________
Pozdrawiam fotoptasiarzy
 
 
 

sokens 
milczek
Łukasz Sokołowski



Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 157
Skąd: Chorzów

Wysłany: 2012-01-16, 08:42   

Marcin, jestem z niego zadowolony. Z zakresu powiększenia x1 odzwierciedlenie jest prawie identyczne jak bezpośrednio w muszli ocznej. Natomiast przy dwukrotnym powiększeniu widzę cały kadr w wizjerze bez poucinanych rogów. Tyle, że trzeba tym kółeczkiem pokręcić przy muszli ocznej.
Kiedyś ktoś mi powiedział, że te powiększenie ma służyć do nastawiania odpowiedniej ostrości obrazu w wizjerze kątowym, ale mi się na nim super foci. Szczególnie drobnice:). x2,5 wydawał mi się za dużym powiększeniem, kilka razy spotkałem się nawet z x3 ale to już wogóle kosmos.
 
 
 

Hubert Gajda
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-16, 18:17   

chłopaki ale draka... po pierwsze błąd z mojej strony bo wizjer powiększa nie od 1.5 tylko od 1.25-2 a druga sprawa to wizjer który pasował do 30d niestety nie pasuje mi do canona 7d a nie miałem tych ramek/przejściówek. Może ktoś ma takie ramki i nie używa a chciałby odsprzedać jedną? :-P będę wdzięczny bo teraz wizjer stracił na kompatybilności!
zachciało się człowiekowi nowszego body jakby 30d nie robiło zdjęć :-P
Pozdrawiam
 
 

sokens 
milczek
Łukasz Sokołowski



Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 157
Skąd: Chorzów

Wysłany: 2012-01-16, 18:37   

Napisz na prv ja zostanę przy nikonie wiec mogę co oddać swój. Jest ich Tam kilka najwyżej zrobię foto i mi powiesz który będzie. Wyślę ci pocztą.

Mam nadzieję że we wszystkich nikonach są te same wymiary sanek dla muszli ocznych :)
 
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna Żelichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1628
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2012-01-16, 22:32   

No, nie wiem, widziałam na stronie internetowej takie wizjery osobno dla określonych typów lustrzanek Nikona ...
Też chcę kupić do Nikona D7000. Na razie to co widziałam kosztuje 750 zł!!!
_________________
Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

Wlodeks 
gaduła



Dołączył: 19 Lut 2011
Posty: 587
Skąd: południowa Wielkopolska

Wysłany: 2012-01-17, 16:04   

Do Nikona są różne, Hania ma rację:-)) Oryginały są drogie, za swojego też dałem dużo kasy((( A przydaje się !
_________________
www.wlodeksmardz.pl
 
 

criss
[Usunięty]

Wysłany: 2012-01-17, 16:07   

Hania zamiennik można kupić za 190 zł, po co przepłacać
http://www.systembank.pl/produkt,1654,2074.html
 
 

Hanka 
forumowy nudziarz
Hanna Żelichowska



Dołączyła: 01 Sty 2011
Posty: 1628
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2012-01-18, 12:46   

Criss, oryginalny ma więcej dioptrii. Zawsze diabeł tkwi w szczegółach :) )
Ale dziękuję za podpowiedź :) ))
_________________
Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2012-01-18, 15:57   

Ale przecież 'dioptrie' można sobie regulować pokrętłem przy muszli ocznej.
Wniosek - tylko zamiennik, a resztę kasy na inne gadżety ;-)
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

sokens 
milczek
Łukasz Sokołowski



Dołączył: 29 Sty 2010
Posty: 157
Skąd: Chorzów

Wysłany: 2012-01-18, 16:38   

Mój zamiennik jest bardzo solidnie wykonany, wszystko dział jak należy. Starczy pomyśleć że w przypadku zgubienia czy zniszczenia można kupić następny taki i następny i jeszcze jeden a może i dwa. W przypadku zgubienia oryginału chyba bym se już nie pozwolił na kolejny oryginał bo za prawie 1k to są fajniejsze rzeczy. Np jakiś tygodniowy wypad na foty w Polskę.
 
 
 

tomgol 
niemowa
Tomasz Golinski


Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 34
Skąd: Toruń

Wysłany: 2012-01-20, 20:28   

a zna ktoś zamienniki do D700. W większości opisów brak takiej opcji.
_________________
http://tomgol.manifo.com/
 
 

Girdian 
milczek
Tomasz Walkowiak



Dołączył: 09 Mar 2009
Posty: 156
Skąd: Wielkopolska/okolice Wolsztyna

Wysłany: 2012-01-25, 11:04   

Hanka, tutaj jest do D7000
http://allegro.pl/wizjer-...2076738285.html

tomgol, a tutaj do D700
http://allegro.pl/wizjer-...2027949182.html

A ten pasuje do obu :-)
http://allegro.pl/wizjer-...2021253483.html
_________________
www.tomaszwalkowiak.art.pl
Konstruktywna krytyka Ciebie nie kosztuje NIC. Mi może pomóc w dalszym rozwoju :-)
 
 

tomgol 
niemowa
Tomasz Golinski


Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 34
Skąd: Toruń

Wysłany: 2012-01-25, 21:00   

Girdian dzięki. Muszę zadzwonić i się upewnić że pasuje do D700. Ta pucha ma okrągły wizjer
i nie widać wśród adapterów takiego co by pasował mimo że w opisie jest.
_________________
http://tomgol.manifo.com/
 
 

Tomek-W 
niemowa
Tomasz Wieczorek


Dołączył: 24 Sty 2011
Posty: 28
Skąd: Ruda Śląska

Wysłany: 2012-02-18, 09:28   

Hej,

W końcu udało mi się zakupić wizjer kątowy (Firma Seagull).
Kupiłem towar w tym sklepie : http://www.mega-pixel.pl/...TOWY-1x-2x.html


Wczoraj odebrałem przesyłkę. I jestem kompletnie zawiedziony tym wizjerem.
Mam Canona 50D ... są niby 2 końcówki (22mm i 18mm) gdzie pisze, że pasuje do tego modelu. Natomiast końcówka jedna jest o wiele za duża. Z kolei druga może i pasuje ... natomiast nie ma w ogóle ząbka, by po nałożeniu tego na aparat, trzymało się to i by można było z tego korzystać.
Czy ktoś ma taki zamiennik .... jeśli tak, możecie sprawdzić, czy Canon 18mm ma w zaczepie jakiś ząbek na tej końcówce, którą nakłada się na aparat ? Może ja mam takie szczęście, że chińska maszyna coś źle odlała.

Wygląda to tak : http://www.systembank.pl/...er_katowy_9.jpg
Nie ma żadnej części z oryginalnej ściąganej muszli ... i po prostu lata to w obydwie strony, w ogóle nie trzymając się szkiełka wbudowanego w aparat.

Czy jakąś część z tej muszli, którą ściągam z aparatu trzeba też nałożyć na tą końcówkę, którą wkładam na aparat ? Bo może coś źle robię ?

Będę zmuszony odesłać to z powrotem, bo nie da się z tego korzystać.

Pozdrawiam
_________________
Zapraszam
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

kontakt: galeria@ptaki-foto.pl

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak