[ Dodano: 2012-03-08, 09:53 ] 7.03.2012 Wisła w Warszawie, 515 km rzeki (brzeg lewy z nurtem wody, przestrzenią powietrzną i prawym brzegiem), całkowicie wolna od lodu, poziom wody lekko podwyższony.
Spojrzenie na Wisłę tak jak ją muszą widzieć ptaki w locie .... Hmmm, atrakcyjnie to raczej nie wygląda. No ale takie środowisko wybrały
śmieszki - nie policzone; wyławiające z wody pożywienie, latające, odpoczywające na prawym brzegu
mewa siwa - nie policzone
mewy srebrzyste - 3-4
Tu już przyjemniejsze dla oka widoki ...
kormoran - 2 klucze po 7 + 1 klucz 8 osobników + kilka pojedynczo przelatujące w kierunku północnym + 1 kormoran przelatujący, lądujący w wodzie, podrywający się i tak ze trzy razy = 27
wrona siwa - ok. 60 lub więcej żerujących przy brzegu i dokarmianych przez przechodniów (ja też je poczęstowałam ziarnem słonecznika)
kwiczoł - 2
krzyżówka - kilkanaście w polu widzenia; kilka grup po 3 lub 4 osobniki - przelatujące w kierunku północnym
nurogęś - 4 dostrzeżone przy prawym brzegu; na pewno było ich więcej,
gawrony, kawki, sroki - przelatujące
[ Dodano: 2012-03-17, 23:22 ] 15.03.2012 Łazienki Królewskie w Warszawie
kowalik - 6 (żerujące, śpiewające, biegające po drzewach)
dzięcioł zielony - 1 (wrzeszczał na całe gardło, co kilkanaście minut, wciąż z tego samego drzewa)
dzięcioł duży - 2
modraszka - 8
bogatka - 12
sójka - 4
mandarynka - 8 (w parach)
krzyżówki - wszędzie - chodzące, siedzące i przelatujące, bo kanałki i stawy w większości zamarznięte
śmieszki, mewy siwe, ze dwie srebrzyste, jakaś białogłowa - w powietrzu, na brzegu stawów, w okolicach Pałacu
wrona siwa - kilkanaście
kawka - 10 lub trochę więcej chodzących i żerujących (więcej w koronach drzew, razem z gawronami)
gołąb miejski - tych tu nie brakuje, a takie zaczepne są i ciągle domagają się jedzenia
czyżyk - 1 (ciupinka w trawie)
sroka - 6.
[ Dodano: 2012-03-17, 23:28 ] 17.03.2012 Podzamcze, gm. Garwolin (okoliczny park i staw - krótka obserwacja)
Wisła środkowa (prawy brzeg okolice Wilgi + okolice m. Ostrów)
klucz gęsi (niezidentyfikowane)
czernica - 4
zimorodek - 1 (przeleciał nad rzeką przy brzegu i zagwizdał)
grubodziób - 2
kruk - 1
śmieszka - cała kolonia na lasze i kilka w powietrzu
sójka - 2
sroka - 4
skowronek - 4 (na niebie i śpiewające)
trznadel - 5 (śpiewające na drzewach)
sierpówka - 7 (w różnych miejscach)
kopciuszek - 1 (na dachu domu)
szpak - 25 (w różnych miejscach, w małych grupkach)
wielkie stado małych ptaków - jak rój - niezidentyfikowane
gawrony
wrona siwa - 1
kawki
łabędź niemy - para
drozd śpiewak - 1
czajka - 7 (w locie na wschód)
srokosz - 1 (niepewna obserwacja)
17.04.2012 Łazienki Królewskie (fragment parku wraz ze stawami i kanałem, po wschodniej stronie Alei Chińskiej, która jest w remoncie)
szpaki - 12 (1 z trawą w dziobie, na gniazdo)
kosy - 5
mandarynka - 4 (dwie pary)
krzyżówka - ok. 20 ptaków w parach; najczęściej odpoczywające
mewa srebrzysta - 1 (upierzenie osobnika niedorosłego)
bogatki - 16
modraszki - 12
dzięcioł duży - dał się słyszeć
sójka - 2
sroka - 3
kawka - 5
wrona siwa - 6
kapturka - 1 (śpiewająca)
zięba - 2 samce, śpiewające, 1 żerujący w tym samym czasie na ziemi
kwiczoł - 8 (walczące z wronami, kawkami i przeganiające wszystkie ptaki z rejonu swoich gniazd)
mazurek - 7 (żerujące stadnie na ziemi)
grzywacz - 4 (gruchające na drzewach)
gołąb miejski - 60 (lub więcej; strasznie głodne); kilka agresywnych i gotowych do bijatyki, a może to takie brutalne zaloty?
kowalik - 2
oraz 13 wiewiórek, 3 myszki polne i kilka wrzeszczących pawi.
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
criss [Usunięty]
Wysłany: 2012-05-02, 19:20
Wisła od mostu Gdańskiego do Portu Czerniakowskiego
-trochę wróbli, kaczek, 2 nurogęsi, wrony, kawki i kilka pliszek siwych, w okolicy portu
2 zięby poza tym cisza.
[ Dodano: 2012-05-03, 19:53 ]
Stawy Raszyńskie - nie liczyłem ale sporo czernic, głowienek, 2 pary zauszników, 2 pary gęgaw z młodymi, dużo czapki siwych. Najciekawsze para bernikli kanadyjskich.
Stawy służewieckie przy Potoku Służewieckim - dwa najbliżej ul. KEN (godz. 19, 30 i później ...)
trzciniak - 2 śpiewające (jestem pewna, że odzywały się też maluchy)
trzcinniczek - 2 śpiewające
mazurek - 2 ad. + 4 juv. lotne
wrona siwa - 4, w tym 2 juv. w pełni lotne (stale trzymają się razem)
jerzyk - 8 polujących nad dachami bloków przy ul. Bacha
oknówka - kilka polujących
szpak - 4 żerujące w trawie (1 juv.)
krzyżówka - ok. 40 osobników, w tym 1 samica z 7 juv. dość podrośniętych i 1 samica z 3 małych.
O tej porze nie było łysek na tych stawach.
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
8.09 - Wisła od Mostu Poniatowskiego do Mostu Siekierkowskiego (obserwacja w trakcie płynięcia statkiem po Wiśle, w czasie kiedy Wisła była tak rekordowo płytka - 64 cm na wodomierzu w porcie Praskim)
mewa srebrzysta - - ptaki odpoczywające na kamieniach w nurcie Wisły, kilka przelatujących
śmieszka - licznie, na kamieniach, polujące nad wodą, przelatujące
mewa białogłowa - kilkanaście osobników
mewa siwa - 3
dymówka - ponad 100 w dwóch grupach, polujące nad rzeką i odpoczywające na kamiennych ostrogach po prawej stronie Wisły
oknówka - kilka zaobserwowanych przy gniazdach podczepionych pod przęsłem mostu Siekierkowskiego
kormoran - 11 (w tym 7 przelatujących); pozostałe łowiące w rzece i odpoczywające na kamieniach razem z mewami
nurogęsi - 4 pływające i siedzące na kamieniach
krzyżówki - kilkanaście pływających i odpoczywających na brzegach Wisły
wrona siwa - żerujące i przelatujące
kawka - żerujące na brzegach
wróbel - kilka na krzaku na lewych brzegu Wisły
pliszka siwa - 2 polujące na owady
22.09. - okolice przybalkonowe (Ursynów)
wróble - 5 (zalatujące, bo a nuż jest coś do skonsumowania, np. ziarna słonecznika)
modraszka - 3 żerujące na okolicznych drzewach i krzewach
bogatka - 2 (jedna prześladowana przez srokę, bo miała w dziobie jakiś orzeszek
lub inny smakołyk)
sroka - 4 (latające z drzewa na drzewo)
gawron - 1 amator orzechów włoskich
wrona siwa - jak wyżej
kawka - kilka przelatujących
pierwiosnek - żerujący przez chwilę na modrzewiu
szpaki - kilkanaście pojawiających się przelotnie w osiedlu (niedługo zawitają na mój balkon opleciony dzikim winem; one bardzo lubią tu żerować).
criss [Usunięty]
Wysłany: 2012-10-08, 08:19
7.X.2012 w Łazienkach Królewskich na wodzie samiec czernicy kilka dni wcześniej był samiec głowienki. Poza tym krzyżówki, mandarynki.
Widzę, że cały dział "Obserwacje" jest zamknięty ... Nie bardzo wiem ani dlaczego, ani dlaczego brak jest wpisów ...
U nas, w mazowieckim i tak nieźle, bo była obserwacja z października. W innych województwach, w najlepszym razie - w sierpniu.
Ale ja chciałam zapytać, tylko nie wiem gdzie to wpisać, czy ktoś gdzieś widział w Polsce jemiołuszki?
Wajrak w dzisiejszej Gazecie podał, że przyleciały już w październiku, 10 dni wcześniej niż w ubiegłym roku, i to - DUŻO!
Gdzie są jemiołuszki?!!!!
no ja w tym roku jeszcze ich nieslyszalem i niewidzialem
ale bylem u Andrzeja w bialej i bylo tam taka mnogosc jarzebiny jak nigdzie w kraju chyba i chyba u niego populacja sie cala zatrzyma jamioluszek i gili
U mnie w zachodniopomorskim
Walczą z resztkami jarzębiny. Fotograficzne mega wyzwanie w tej mgle, między blokami i na wysokościach na jiakich przesiadują.
Po takiej ilosci jakie sa w Bialek podlasce jarzebiny do nas dotra tylko niedobitki
ale nie pogniewam sie jesli zawita troszke dalej gdzies w okolice Opola
- gawrony - krocie, liczę że spokojnie setka, sąsiad ja orzecha włoskiego na działce po skosie...;)
- kawki - sporo - ten sam powód j.w.
- sikory bogatki - ponad 10
- modraszki - ponad 10
- ubogie - 2
- kos, samiec - 1
- mazurki - lekko ponad 20
- dzięcioł zielony - 4
- dzięcioł duży - 2
- sroki - ponad 10 - w tym roku sporo ich u mnie...
- sójki - 6
- śmieszki -8, przelatują na glinki niedaleko
- grubodziób!!! dawno go nie widziałam.... - 1
- bażanty się schodzą do kurzej paszy - 3
criss [Usunięty]
Wysłany: 2012-11-21, 16:24
Dzięcioł czarny w łazienkach zjawił się po 10 miesiącach, a puszczyki w innych parkach.