Wysłany: 2012-02-24, 17:21 Prośba do znawców sikor
Proszę mi powiedzieć czy na tych fotkach jest sikora czarnogłowa czy uboga, a może są i te i te, bo ja za diabła nie mogę sobie dać z tym rady http://lubicki.art.pl/gallery/index.php?fID=53
Po kliknięciu w miniatury zdjęcia się powiększą.
_________________ "Dlaczego świat jest pełen zasranych frustratów, opluwających innych i czerpiących z tego satysfakcję i poczucie własnej wartości?" Marek Arcimowicz
To są fotki sprzed 5-6 lat, robię porządek i takie wynalazłem. Właśnie dlatego, tak jak piszesz, nie nie mogę ich prawidłowo oznaczyć
_________________ "Dlaczego świat jest pełen zasranych frustratów, opluwających innych i czerpiących z tego satysfakcję i poczucie własnej wartości?" Marek Arcimowicz
Można jej jeszcze rozpoznać po czapeczce i krawacie pod dziobem. Czarnogłówka ma chyba większy krawat i czapeczka bardziej zachodzi na tył głowy i chyba ogólnie jest ciut większa.
a i jeszcze biotop w jakim występują .Czarnogłówka preferuje lasy.
Masz rację, tyle także wyczytałem w książkach, ale z tych zdjęć przynajmniej ja nie potrafię rozpoznać gatunku właściwie.
różnia się jeszcze ułożeniem skrzydeł na ogonie, kiedyś w jednym z programów "100 tysięcy bocianów mówili jak je odróżnić" jak się doszukam tego odcinka to wrzucę linka
to sikora uboga, czarnogłowa ma większą czapeczkę , która sięga dalej na kark i ma szerszy i dłuższy krawacik, dodatkowo czarnogłówka ma na skrzydłach wstawki jaśniejsze które zaczynają się na lotkach w drugim rzędzie. U tej sikoreczki tego nie widzę.
Oba gatunki są tej samej wielkości.
To tak na moje oko
Dołączyła: 14 Lis 2009 Posty: 47 Skąd: Japonia(Kawaguchi) / Warszawa
Wysłany: 2012-03-30, 11:10
Wiem ze troche juz po ptakach pewnie ale w moich atlasach (japonskich) pisza ze uboga w porownianiu czarnoglowki do ma polysk na glowce i ma grubsze nozki i dziobek oraz ma mniejszy krawacik.
Dodatkowo uboga ma ogonek lekko kwadatowy a czarnoglowka raczej zaokraglony.
Jak cos to mam sporo fotek czarnoglowki - tego tu wszedzie w gorach pelno, za to ubogie sa tylko na Hokkaido.
Nie wiem na ile sie te informacje przydzadza ale moze komus kiedys?