Wysłany: 2013-04-26, 18:29 Jaki samochód terenowy kupić?
Kochani pomóżcie.
Poszukuję opinii o samochodach terenowych z "wyższej " półki.
Ma on świetnie wyglądać jak również być bezawaryjny ,posiadać dobry serwis .A co ważne bezproblemowo sprawdzać się w terenie.
dlamnie to chyba tylko ten Discovery 4 Land Rover
po szosie plynie ,mega duzy bagaznik ,wysoki, poprawione babole z wer3
Marku - uwierz mi - nie chciał byś go. 3 i 4 mało mają wspólnego z samochodami terenowymi , no chyba że do jazdy po pustyni. Choć ich waga raczej za tym nie przemawia. Dyskoteki które widzimy w rajdach są do nich specjalnie przygotowywane. Komfort jazdy , ładowność - to się zgadza. Ale błoto , rozmokłe łąki , brody , to delikatnie mówiąc porażka. Tam gdzie lekkie samochody spokojnie przejeżdżały mój miał małe kłopoty. Z opresji przeważnie ratował mnie potężny zapas mocy po załączeniu reduktorów. Jeżdżę nim już cztery lata i prawdę mówiąc zaczynam mieć go dosyć.
Dopóki był na gwarancji było OK. Ale teraz przestają mnie bawić koszty związane z podstawowymi naprawami typu zawieszenie ,konserwacje itd. Tego nie unikniesz. Osobiście wolę inwestować w sprzęt fotograficzny . Za rok będę go sprzedawał - może będziesz chętny ?
Przed nim jeździłem Fronterą 2.0 . Zwrotna , tania w utrzymaniu - na wypady na zdjęcia jak dla mnie była super. Nie musiałem się martwić o lakier i aluminiowe blachy jak teraz w Dyskotece.
Niestety tak to bywa jak żona pomaga w wyborze samochodu
Dla mnie ideał samochodu dla fotografa przyrody to Toyota Hilux Poważnie. Właściwości terenowe super, ładowność z zabudową paki (hardtopem) jeszcze lepsza No może ciut przydługi, ale da się przeboleć ;)
Disco 4 - z wyglądu mi się niezbyt podoba, a właściwości terenowe słabsze niż w poprzednich generacjach. W sumie to obecnie na rynku nowych aut jedynie chyba Defender jest terenówką z prawdziwego zdarzenia
Wysłany: 2013-04-27, 10:19
Kochani już odpowiadam,
niestety ;( ten samochód ma "wyglądać " jak przystało dla pana mecenasa , który spotyka się z klientami i sporo podróżuje. Także suzuki, toyoty odpadają niezależnie od ich niezawodności w terenie.
Wiem najlepiej mieć dwa jeden do miasta normalny a drugi w teren, ale ta wersja nie wchodzi w rachubę . Musi być jeden tak myślałam o Nissanie z naciskiem na Murano, Volvo 90, może Subaru , Mercedes- więcej pomysłu na razie nie mam. )
Dzięki za opinie i czekam na kolejne .
Jeśli takie wymagania to polecam Mercedesa ML 500 (ja takim jeżdżę) lub wersję AMG.
Tylko benzyna i tylko to co powyżej.
Jeśli nie Mercedes to BMW 3 lub 5.
Volvo 90 - drogie części, a więc i koszty utrzymania.
mam Murano skusilem sie tylko wygladem zewnetrznym to nie jest teren tylko suv ale dobrz emi sie nim jezdzi chociaz jest straszna smoczyca i pije okropnie
to jesli podoba ci sie murano to moze cos z wyzszej polki Infinity FX50 ale to dalej suv
A co to dla mecenasa obciach jeżdząc nową Suzuki Grand Vitarą? Jak chce trochę drożej to nowa Toyota Land Cruiser 150 za ponad 300k zł W takeij to chyba nie trzeba się wstydzić
Z terenówkami na ogół jest ten problem, że żeby pojeździć fajnie po tym błocie na ogół trzeba dojechać pewnie jakieś 300km na te błota. A na drogach szybkiego ruchu prawdziwymi terenówkami jeździ się bardzo kiepsko. Ludzie prują nimi, a potem płacz, że silnik się rozleciał.
Dlatego w moim przypadku, jak i wielu innych, najlepszych rozwiązaniem staje się SUV.
Ja niedawno kupiłem Volvo XC60 i o tym samochodzie mogę Ci sporo powiedzieć. Wiem też co nie co o jego bezpośredniej konkurencji czyli BMW X3, Audi Q5, Mercedesie GLK.
mam Murano skusilem sie tylko wygladem zewnetrznym to nie jest teren tylko suv ale dobrz emi sie nim jezdzi chociaz jest straszna smoczyca i pije okropnie
to jesli podoba ci sie murano to moze cos z wyzszej polki Infinity FX50 ale to dalej suv
Wysłany: 2013-04-29, 13:06
Kupują auta co palą 20 litrów, a potem służbówkami na wczasy jeżdżą. Gdzie logika? Ja sobie kupie wóz opancerzony co pali 50l/100km i będę się tym chwalił ,a auto będzie ciągle stało na parkingu.