Serdecznie wszystkich zapraszam do wzięcia udziału w nowym konkursie fotograficznym serwisu FotoPtaki.
Tym razem temat konkursu brzmi: "Gdyby Picasso fotografował ptaki...".
Interpretacja tematu jest dowolna, liczymy na niestandardowe podejście do fotografowania ptaków.
Regulamin konkursu:
1. Uczestnikiem konkursu może zostać każdy użytkownik serwisu FotoPtaki nie pełniący roli moderatora lub administratora.
2. Uczestnik konkursu może zgłosić maksymalnie 3 zdjęcia.
3. Prace mogą być zgłaszane w terminie 18.01.2011 - 14.02.2011.
4. Zgłoszenie pracy następuje poprzez wklejenie zdjęcia w tym wątku.
5. Dłuższy bok zdjęcia musi posiadać rozmiar 900px, a wielkość pliku nie może przekroczyć 350kb.
6. Każde zdjęcie musi zostać opatrzone tytułem.
7. Dozwolona jest wyłącznie globalna obróbka fotografii (wyostrzanie, zmiana kontrastu, saturacji, itp.) , wszelkie operacje selektywne, a w szczególności fotomontaż, są zabronione.
8. Zabronione jest komentowanie nadesłanych prac przez uczestników konkursu oraz pozostałych użytkowników serwisu.
9. Zwycięzców konkursu wyłoni jury składające się z moderatorów.
10. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 21.02.2011.
11. Nagrodą w konkursie jest zewnętrzny twardy dysk Toshiba 2,5'' 500GB. Zostanie przyznane również wyróżnienie nagrodzone drobną niespodzianką.
Zwracam uwagę na kilka różnic w stosunku do poprzedniego konkursu. Tym razem nie ma podziału na grupę amatorów i zawodowców. Ściśle sprecyzowany jest też temat konkursu i choć jego interpretacja jest dowolna, jury będzie zwracać uwagę na zgodność prac z tematem. Nawiązanie do tematu konkursu może ułatwić tytuł zdjęcia. Fotografie mogą być też wykonane w dowolnym czasie. W razie jakichkolwiek niejasności służę pomocą.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie i życzę powodzenia!
Kapitalny pomysł! Nie wiem czy znajdę takie zdjęcia w swoim archiwum, albo czy zrobię je w wymaganym czasie, ale pomysł na konkurs jest naprawdę doskonały!
Czy będziemy widzieć tutaj te zdjęcia? Pewnie - tak. To fajnie ...
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
może być ciężko bo Picasso to kubizm, a kubizm to geometryzacja itd
większość obiektywów potrafi wyprodukować piękne sześciokątne bliki ale nie będę podpowiadał
generalnie nie trzeba aż tak dokładnie interpretować tematu
może być ciężko bo Picasso to kubizm, a kubizm to geometryzacja itd
większość obiektywów potrafi wyprodukować piękne sześciokątne bliki ale nie będę podpowiadał
generalnie nie trzeba aż tak dokładnie interpretować tematu
Ja bym poobcinał, skrzydła tułów i co tylko można krawędziami kadru i byłoby git
Kocoor, to pokaż takie zdjęcie Na razie nie ma nikogo odważnego ... Mój obiektyw nie robi (chyba) takich pięknych sześciokątnych blików, ale ... kto wie? Słońca brak - teraz. A w starych zasobach raczej nie mam czegoś takiego
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
Hanka, Musisz podejść do tematu jak malarz - artysta . O ile zrozumiałem zdjęcie nie może być obrabiane np. Photoshopem . Zdjęcie musi wyjść tylko z aparatu i obiektywu ?.
Ja może się jeszcze załapię na ten konkurs . Może nowy mój zakup poradzi sobie ze zdjęciami .Tak że Haniu do dzieła myśl jak nawiedzony artysta . Powodzenia .
Gołąbka pokoju Picasso namalował na serwetce w restauracji obok hotelu Monopol przy ulicy Świdnickiej we Wrocławiu. Jako członek francuskiej Partii Komunistycznej przyjechał do Polski w 1948 roku na Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju. Podobno otrzymał za swojego gołąbka Nagrodę Lenina.
Właśnie!...chwalił komunizm do czasu aż zobaczył go z bliska w swej prawdziwej postaci...przypomniało mi się jeszcze jedno...miał w swoim domu pomieszczenie w którym hodował egzotyczne ptaki, zajmował się nimi specjalny hodowca.. były to głównie papugi......gołąbki malował też na ścianach, naczyniach itp, jako pamiątkę po swoich odwiedzinach
Jeśli gadamy już o malarstwie. Przeczytajcie co powiedział T. Cofta na temat wielkich malarzy i ptaków na ich obrazach. Ciekawe!
http://www.polskieradio.p...-sie-na-ptakach
[ Dodano: 2011-01-20, 08:21 ]
Piotr napisał/a:
Zdjęcie musi wyjść tylko z aparatu i obiektywu ?.
Tak. Jednak nie musi to być fotka dokładnie w stylu Piccasa, generalnie chodzi o malarskie podejście do tematu. Takie zdjęcie na pewno pojawiło się już w poprzednim konkursie, sam na nie głosowałem
[ Dodano: 2011-01-20, 08:55 ]
Hanka napisał/a:
Mój obiektyw nie robi (chyba) takich pięknych sześciokątnych blików
Robi, bardziej okrągłe lub bardziej sześciokątne, ale robi na pewno
Pomysł super i szerokie pole do wyobraźni.
Ja tylko chcę uściślić, czy jak foto z aparatu to wzięto pod uwagę, że teraz one daja duże możliwości- jakies podwójne ekspozycje itp. To aż się prosi o zastosowanie w tym temacie ,a będzie wyglądać jak po obróbce.
Pozdr.
Ja tylko chcę uściślić, czy jak foto z aparatu to wzięto pod uwagę, że teraz one daja duże możliwości- jakies podwójne ekspozycje itp.
Temat jest bardzo trudny i borykają się z nim wszystkie konkursy foto. Problematyczne przypadki na pewno zostaną przedyskutowane przez jury. Co do podwójnej ekspozycji to jeśli będzie to dwukrotne naświetlenie klatki filmu bez ingerencji komputera to wydaje mi się, że jury przyjmie takie zdjęcie.
Chyba wiem co tu należy wstawiać . Muszę przejrzeć wszystkie te nieostre pomazańce, które na starcie odrzucam i coś się znajdzie ! A czy Picasso używał w swojej twórczości dużo kolorów? Bo jeśli tak to mam drugi pomysł !
Chyba wiem co tu należy wstawiać . Muszę przejrzeć wszystkie te nieostre pomazańce, które na starcie odrzucam i coś się znajdzie ! A czy Picasso używał w swojej twórczości dużo kolorów? Bo jeśli tak to mam drugi pomysł !
Oczywiscie, mi Picasso kojarzy sie z czerwieniami a la zachod slonca, ale az boje sie pomyslec co wymysliles;)
Ja nawet ciszy nie widzę ... Też bym chciała, żeby ktoś jakiegoś ptaka np. w obwarzankach wstawił ... Dla mnie najbardziej picassowskie są mandarynki, ale nie będę się wychylać, bo moje fotografie są zwyczajne ... Chyba, że je jakoś potnę na kawałki ...
Marek, dostaję maile od ludzi, że nie widzą jak wstawiać zdjęcia do konkursu. Może warto podlinkować wątek o wstawianiu zdjęć na forum i rozesłać mailem tą informację.
Dobrze, to ja będę trzecia ... Kolory i kształty geometryczne picassowskie, a odnosząc się do pkt. 6 regulaminu nadaję zdjęciu tytuł "Mandarynka w pomarańczach"
3.
Uff , jakoś udało mi sie chyba wstawić.
Podwójna ekspozycja.
Jakoś tak za poważnie traktujecie ten temat ) Więc podsuwam pomysł.
Gdybym miała zoom to warto sprobowac chyba też zoomowanie. Pozdr.
Naciskasz dwa razy na spust,czyli masz dwa zdjecia, ale w już w aparacie zapisuje się to w jeden plik i nie masz dwoch oddzielnych.
Mialo byc prosto z aparatu
To takie proby dzisiejsze. wcześniej sie tez tym nie bawiłam.
Schadok milczek Marek Schackemy "na zawsze z nami"