Hej, jeżeli macie ciekawe zdjęcia ptaków, które mogą zostać nazwane "Foto - ptasia zagadka" to zachęcam do wrzucania tutaj w tym temacie takich ujęć.
Będzie fajna zabawa i dyskusja na temat cech jakie są widoczne na zdjęciu, a pozwalają na oznaczenie gatunku przez innych.
Zapraszam do "wrzucania" niestandardowych zdjęć .
Przejrzałam cały atlas ptaków dwa razy! jasny kuper, płomiennie rude skrzydła, jasno brązowa głowa bez paska ocznego i brwi, jasne nogi - nic nie pasuje!!!
Gąsiorek ma nogi ciemne.
Pasek oczny ma i samiec i samiczka.
Takiej gładkiej facjaty nie ma prawie żaden ptak.
I jeszcze to łuskowanie na boku - to jedyne, co wskazywałoby na gąsiorka. Ale młodego ...
No i jakiś młody drozd ze względu na jasne nogi, ale żaden nie ma jasnego kupra
Nie wiem!
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
empeurka [Usunięty]
Wysłany: 2011-11-18, 21:47
Hanka napisał/a:
Przejrzałam cały atlas ptaków dwa razy! jasny kuper, płomiennie rude skrzydła, jasno brązowa głowa bez paska ocznego i brwi, jasne nogi - nic nie pasuje!!!
Gąsiorek ma nogi ciemne.
Pasek oczny ma i samiec i samiczka.
Takiej gładkiej facjaty nie ma prawie żaden ptak.
I jeszcze to łuskowanie na boku - to jedyne, co wskazywałoby na gąsiorka. Ale młodego ...
No i jakiś młody drozd ze względu na jasne nogi, ale żaden nie ma jasnego kupra
Nie wiem!
zgadzam się Hanka , to nie dzierzba (ma nawet za krótki ogon + m.in. cechy jakie podałaś, łuskowanie - strychowania nie widać na brzuszku) ani też drozd, to jakiś mały wróblak, trzeba pomyśleć kurcze
nie mogę się doczekać końca zagadki... (odpowiedzi Maćka) może stworzymy regulamin tego tematu Foto - ptasia zagadka? nieduży, ale mówiący o czasie trwania np. 2-3 dni ? co myślicie ? pzdr
Zabawa może być jeszcze lepsza, bo powiedzmy po 4 odpowiedziach autor powinien podać właściwą a zgadujący mogą zbierać po 1 punkcie za trafną odpowiedź. Pod oniec miesiąca może zdobyć tytuł tropiciela albo coś w tym stylu ;)
Pomysł z punktacją za dobre trafienia mi się podoba. A kto będzie trzymał taką listę?
Ograniczyłabym nie liczbę zgadujących, ale czas - np. 2 dni.
Autor powinien podać rozwiązanie i dopiero wtedy, następna osoba może wstawić kolejną zagadkę.
Nie tak jak tutaj - ja jeszcze nie podałam rozwiązania, a Maciek już swoje wstawił ... Oczywiście, nic się nie stało, ale trzeba ustalić zasady, żeby nie pojawiło się kilka zagadek na raz.
I jeszcze jedno - czy autor powinien wstawić zdjęcie ptaka po ujawnieniu jego nazwy? czy niekoniecznie? Moim zdaniem - tak, a jakie jest Wasze zdanie?
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
Haniu , a gdybym poprosił Cię abyś Ty utrzymywała taką listę w tym temacie?
Faktycznie , nie rozwinąłem myśli z tymi 4 głosującymi. Pierwsza osoba poprawnie typująca 3 pkt, druga 2pkt a trzecia i czwarta ex aequo po 1 pkt. Kto się spóźni z odpowiedzią i tak jeszcze będzie miał szansę przy kolejnych zagadkach, nie ograniczamy więc liczby uczestników tylko zachęcamy do aktywności.
Co do wstawienia fotografii rozpoznanego "Zagadki" jestem owszem - za ( sugeruję tylko mniejsze rozmiary max 800 pixeli szerokości bo się nieco na boki poszerza forum a nie wszyscy dysponują monitorami panoramicznymi), to bardzo pouczająca zabawa.
Hmmm, Emilu - mogę spróbować ....
Tylko nie wstawiajcie tych zdjęć-zagadek zbyt często
[ Dodano: 2011-11-19, 23:40 ]
A no właśnie, moja pierwsza myśl to też był kwiczoł, ale takie rudości wiewiórcze - to mnie zmyliło ...
Brawo Maćku, dobre było!
[ Dodano: 2011-11-19, 23:45 ] Wyniki: 1. zagadka: gawron
I miejsce 3pkt. - Włodeks
II miejsce 2 pkt. - empeurka
2. zagadka: kwiczoł
I miejsce 3 pkt. - Andi
Gratulacje!
Ostatnio zmieniony przez Hanka 2011-12-03, 22:03, w całości zmieniany 2 razy
Pierwsza osoba poprawnie typująca 3 pkt, druga 2pkt a trzecia i czwarta ex aequo po 1 pkt.
Emilu, a co będzie nagrodą za najwięcej nazbieranych punktów?
I kiedy kończy się zabawa w zagadki - I etap? Potem może być II i III i dalsze, za każdym razem np. w okresie miesiąca .... To teraz np. do końca nocy, do godz. 24 w dniu 17 grudnia - co o tym myślisz? Ale może to empeurka-Marcin powinien przyklepać? To w końcu jego inicjatywa ...
Pierwsza osoba poprawnie typująca 3 pkt, druga 2pkt a trzecia i czwarta ex aequo po 1 pkt.
Emilu, a co będzie nagrodą za najwięcej nazbieranych punktów?
I kiedy kończy się zabawa w zagadki - I etap? Potem może być II i III i dalsze, za każdym razem np. w okresie miesiąca .... To teraz np. do końca nocy, do godz. 24 w dniu 17 grudnia - co o tym myślisz? Ale może to empeurka-Marcin powinien przyklepać? To w końcu jego inicjatywa ...
Haniu ja nic nie muszę przyklepywać;
jako ojciec założyciel powiem dwa słowa - nagrodą niech będzie satysfakcja, a resztę rzeźbijcie sami ;) ,
ale etapy niepotrzebne są chyba, bo nie mamy przygotowanych z góry zdjęć na taką zabawę etapową, a robi się jakiś konkurs
Marek wstawił bo czyścił kurz
Hania pilnuj tematu, świetna robota
pozdr
Zagadka 4.
Najpierw wstawię zagadkę, a potem porozmawiamy o miejscach i punktach, dobrze?
Jest koniec lutego 2011 r. Zima trzyma, leży śnieg. Fragment stawu w Warszawie (przy ul. Vogla - wiele osób wie, gdzie to jest). Pływają tu i chodzą różne mewy. Nagle jedna z nich nurkuje jak rybitwa do wody. Proszę zgadnąć jaka to mewa po tym fragmencie skrzydeł, który widać ... Trudne!
[ Dodano: 2011-11-24, 20:45 ]
Emil Dzienniak napisał/a:
Haniu , a gdybym poprosił Cię abyś Ty utrzymywała taką listę w tym temacie?
Faktycznie , nie rozwinąłem myśli z tymi 4 głosującymi. Pierwsza osoba poprawnie typująca 3 pkt, druga 2pkt a trzecia i czwarta ex aequo po 1 pkt. Kto się spóźni z odpowiedzią i tak jeszcze będzie miał szansę przy kolejnych zagadkach, nie ograniczamy więc liczby uczestników tylko zachęcamy do aktywności.
Matix, Marku - nie wiem, co mam odpowiedzieć. Mam trzymać listę i liczyć punkty. Na logikę - za każdym razem widać, kto jest zwycięzcą: ten kto pierwszy prawidłowo rozpoznał ptaka. To może rzeczywiście na tym poprzestaniemy i już.
Jedna zagadka - jeden zwycięzca. I przechodzimy do następnej.
No chyba, że będzie sie stale powtarzało jedno nazwisko zwycięskie, to wtedy taką osobę będzie można okrzyknąć "tropicielem miesiąca" lub coś w tym rodzaju, jak proponował Emil:
Emil Dzienniak napisał/a:
Zabawa może być jeszcze lepsza, bo powiedzmy po 4 odpowiedziach autor powinien podać właściwą a zgadujący mogą zbierać po 1 punkcie za trafną odpowiedź. Pod koniec miesiąca może zdobyć tytuł tropiciela albo coś w tym stylu ;)
No to już musicie ustalić ...
Ja mogę robić tę liste dalej, mogę też nie robić )
Hmm Haniu trudną zagadkę dałaś Nie wiem, czy ktokolwiek potrafiłby określić gatunek mewy na 100% po tym, co tu widać.
No ale spróbować zawsze trzeba : )
Wg mnie jest to pierwszoroczna mewa białogłowa.
No, to może nie ma się co męczyć ... Wstawiam zdjęcie ptaka w całości
[ Dodano: 2011-11-24, 21:49 ]
No i ... - sama nie wiem ... Myślę, że bardziej białogłowa niż srebrzysta. Lewe skrzydło wskazuje na srebrzystą - troszeczkę, ale prawe - na białogłową bardzo
Matix pomóż
No według mnie jednak białogłowa Chociaż wolę to oddać do osądu innym .
Tutaj jest link do rozpoznania :http://forum.przyroda.org/topics31/mewy-srebrzysta-bialoglowa-i-romanska-vt1468.htm