jest pare osob takich ale to dobrze bo kazdy moze miec odrebne zdanie bo swiat bylby szary i do d...
Cytat:
Napisałem kiedyś w dyskusji na innej galerii, że "poziom moderacji bywa żenujący i obraża uczestników"
chyba wiem o czym mowisz mam takie same zdanie i staram sie jak moge chociaz pisanie to nie jest moja mocna strona dlatego jestem bezposieredni i mozna odebrac to umnie jako chamstwo
Jako nowicjusz z wielkim zainteresowaniem przeczytałem całą tocząca się w tym temacie dyskusję. Moje zdanie jest bardzo podobne do opinii Hani. Uważam, że najlepsze efekty w poprawie fotograficznego warsztatu mogą przynieść przyjazne i konstruktywne uwagi, co należy poprawić lub zmienić. Moim zdaniem poziom prezentowanych tu zdjęć jest wysoki i jakaś ostra krytyka jest zupełnie niepotrzebna. Osobiście zupełny brak opinii pod zdjęciem odbieram też jako krytykę, chociaż nie bardzo wiem gdzie popełniłem błędy i co jest nie tak.
Wolałbym konkretne uwagi co należy zmienić. Nie jestem obrażalski a wszystkie uwagi przyjmę z wdzięcznością. Moim celem jest nauka i poprawa własnych zdjęć poprzez analizę konkretnych wskazówek bardziej doświadczonych fascynatów ptasiej fotografii.
Uczę się również poprzez oglądanie i porównywanie swoich fotek do tych najwyżej ocenianych.
Dziękuje za dotychczasowe komentarze i proszę o więcej.
Pozdrawiam i życzę wielu udanych fotek.
Bardzo fajna dyskusja
Ja nie mam nic przeciwko krytyce moich zdjęć, konstruktywnej bądź nie. Nie będę się obrażał o to, że komuś się moje zdjęcie nie spodobało Co nie oznacza, że nie będę próbował bronić mojego punktu widzenia
Jednak jestem dość odosobnionym przypadkiem Większość jest wrażliwa na krytykę, czasem wykonanie zdjęcia zabiera bardzo dużo czasu i krytyka bywa mocno deprymująca (doświadczenia z innych forów fotograficznych). W związku z tym bywa, że chwalę zdjęcie pomimo, kilku mankamentów, bo nie chcę zniechęcić do tego fascynującego hobby. Jak pokazuje moje krótkie doświadczenie, to też jest potrzebne, bo taka osoba i tak systematycznie będzie robić postępy obserwując zdjęcia innych. Oczywiście od czasu do czasu kubeł zimnej wody się przydaje ;)
Jeśli chodzi o fotoptaki to wydaje mi się, że jest nieco inaczej. Zdecydowana większość osób to "niby amatorzy" robiący w pełni profesjonalne zdjęcia o poziomie tak wysokim, że wielu zawodowców mogłoby tylko pozazdrościć. Te osoby są już tak "zaprawione w boju", że krytyka może wyjść im tylko na dobre
Moja konkluzja więc jest taka, nie bójmy się krytykować, choć ważmy pod jakim adresem ją kierujemy
_________________ Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.
to tylko Hania potrafi tak dlugie komentarze pisac ja osobiscie jak mialbym tak wyczerpujacy komentarz napisac , to pewnie machalbym reka na dane zdjercie nie lepiej krotko i na temat napisac co sie nie podoba , co jest zle ?, wiadomo przeciez ze to jest tylko zdanie komentujacego , kazdy ma prawo na swoja wizje
Nie chce sie tutaj wielce rozpisywac ale powiem, ze krytka jest dla mnie bardzo wazna - warto pamietac, ze slowo "krytyka' znaczy zarowno wytkniecie wad ale takze i pozytywow.
Kiedys dawno temu, na innym forum fotosc ocenil moje zdjecia i na tamtym etapie mi pomogl - i ja to do dzisiaj pamietam . Uwazam, ze im bardzeij "specjalistyczne" forum, na ktorym po pewnym czasie wszyscy sie znaja - to krytyka moze byc bardziej "ostra" (...byle nie za bardzo..... ).