[ Dodano: 2012-06-12, 19:17 ]
A z tamtych dwóch na górze, to 1) - nie wiem, po śpiewie można odróżnić. Jasne nogi wskazywałyby na piecuszka.
Drugi, to moim zdaniem rokitniczka
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
Moim zdaniem - uboga. Wąziutki i lekko zaznaczony czarny krawacik, chyba błyszcząca (dość) czarna czapeczka.
Gdybyś miała od tyłu i z boku, to byłoby ciut łatwiej stwierdzić, jaka to sikoreczka.
Śliczna
A swoją drogą, stale się upieram, że my fotografowie nie powinniśmy unikać zdjęć ptaków (zwłaszcza trochę rzadszych) w pozycji: z góry, od dołu i od tyłu. Robić - to pewnie każdy takie zdjęcia robi i ma. Ale - wstawiać do galerii, dla celów edukacyjnych. Warto!
Tylko tak można się nauczyć prawidłowego rozpoznawania gatunku.
_________________ Szanujmy ptaki żyjące w naszym mieście. Bez ptaków środowisko miejskie będzie szare i nieprzyjazne ...
Dziekuje najmocniej
Chyba czas zainwestowac w atlas ptakow, bo wstyd normalnie ile razy jestem na mazurach tyle razy latam za jakims ptaszkiem o ktorym wiem tyle, ze jest strasznie maly, okrutnie sie wierci i jeszcze siada nie tam gdzie trzeba ;)
Haniu - dziekuje najmocniej, staram sie osiagnac Wasz poziom
Doroto, nie bądź niepotrzebnie taka skromna ... Piekne zdjęcie - dobrze świadczy o Twoich umiejętnościach
A co najmniej jeden Atlas ptaków - warto mieć ... Co oczywiście, wcale nie gwarantuje, że każdego wiercipiętę rozpoznasz. Ja mam cały regał książek a nie raz się głowię.
a po tym focie to już nic nie wiem na temat jedynki, ma jakiś zółtawy odcień na skrzydłach , Poczekaj lepiej na identyfikacje przez bardziej doświadczonych forumowiczów
te maleństwa są tak podobne, że bez atlasu ich nie rozróżniam ale fajna zabawa jak siedzisz w budzie i focisz wszystko co przylatuje bo nie wiesz czy ten gatunek był przed chwilą czy to może już inny:) tak jak pierwiosnek i piecuszek
O tak,szczególnie jak wszystko trwa tylko chwilę.Porównywałem sporo podobnych zdjęc i nie mam pewności co do moich ptaszków,jedynie zdanie fachowców mnie przekona.
_________________ Próbuję focic na systemie Canona