Strona główna   Galeria      Szukaj   Listy gatunkowe   OTOP   Testy   Atlas Ptaków   Forum   Użytkownicy   Rejestracja   Zaloguj   Regulamin   FAQ   UWAGA cookie!

» Forum Galerii Fotoptaki » Sprzęt fotograficzny i programy do obróbki zdjęć » Głowice gimbalowe

Głowice gimbalowe
Autor Wiadomość

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2012-12-27, 23:25   Głowice gimbalowe

Nadszedł czas na zakup głowicy gimbalowej na nadchodzący sezon. Biorę pod uwagę dwie pozycje:
- Triopo DG-3 w cenie 655 zł (test na forum)
- Benro GH-1 + PL-85 w cenie 599 zł
Triopo posiada kołyskę, Benro ma większe maksymalne obciążenie bo 12kg. Czy któryś z forumowiczów miał styczność z w/w głowicami i może podzielić się doświadczeniami ? Czy kołyska przy fotografii przyrodniczej jest niezbędna ?
Ostatnio zmieniony przez pawjabl 2013-01-11, 12:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2012-12-27, 23:41   

A pod jakie szkło?

Ja pod 500/4 używam Manfrotto 501HDV :-) Zastanawiałem się też nad Triopo DG-3, ale ostatecznie po dobrych ocenach znajomych wybrałem 501HDV. Jak na razie jestem zadowolony. Fenomenalna płynnośc pracy.
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2012-12-28, 07:43   

Sławek Wojtczak napisał/a:
A pod jakie szkło?

Na obecną chwilę z 400/5,6 + TC oraz 70-200/2,8 + TC
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2012-12-28, 10:21   

pawjabl, ja posiadam Triopo DG-3 od jakiegos czasu i jestem bardzo zadowolony w porownaniu z moja poprzednia glowica Manfrotto 393 to roznica jest b. duza.
 
 
 

karp1225 
rozkręcam się
Robert Babisz



Dołączył: 24 Lis 2010
Posty: 315
Skąd: Głogów-Krzekotów

Wysłany: 2012-12-28, 10:45   

też posiadam 501,ale z tego co czytałem to z lżejszymi zestawami średnio się spisuje.Jeśli nie planujesz zakupu ciężkiego szkła to brałbym na Twoim miejscu gimbala.
_________________
http://robert-babisz.manifo.com/
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2012-12-28, 11:51   

Ja mam Triopo DG-3 pod 600 i 400mm. Do 600setki jednak musiałem dokupić dłuższą płytkę, bo oryginalna za krótka i nie mogłem wyważyć zestawu. Więc jak będziesz pracował z czymś dłuższym to trzeba jeszcze do ceny głowicy doliczyć kolejną stówkę.
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2012-12-28, 13:02   

BOJAN, ja tez dokupilem plytke Benro Pl-150 no bo bez niej nie ma szans wywazyc ciezkiego zestawu
 
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2012-12-28, 13:04   

I jak DG-3 się sprawuje? Jakośc wykonania, luzy płynnośc pracy, stabilnośc?
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2012-12-28, 20:24   

Mam dg-3 od miesiąca i mam tez hdv501. Co do tej pierwszej to jak juz sie dobierze odpowiednią płytkę i wywazy to przyjemniej wszystko działa niż na hdv501. Obsługa jednym palcem to nie mit ale... Diabeł tkwi w szczegółach. Spasowanie elementów mnie nie do końca przekonuje. Mam luz od samego początku między elementem przykrecanym do statywu a elementem obrotowym paningu-luz jest jak się poluzuje pokrętło blokady paningu i np chwyci za kołyskę i porusza góra dół . Z góry sa 3 śruby imbusowe i myślałem ze da się ten luz zlikwidować przez ich dokrecenie ale niestety nie. Po środku między śrubami imbusowymi jest śruba coś jak torx tylko ze szpilką po środku. Czy ktoś wie co to za rodzaj śruby bo Jeszcze to pozostaje sprawdzić i dokrecic? Co do innych elementów to śruby blokujące nie wyglądają na zbyt solidny materiał. Pokretla są wporzadku i dobrze sie ich używa nawet w rękawiczkach. Podoba mi sie praca na gimbalu ale narazie mam dość sceptyczne podejście co do jej żywotności. Jak bedzie inaczej napisze opinię za kilka miesięcy pod testem głowicy.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2012-12-28, 21:39   

Czyli minimalne pojęcie o Triopo dzięki Wam już posiadam. Ma ktoś jakąś wiedzę nt. w/w Benro GH-1 ? Mam wrażenie, że wygląda na troszkę solidniej wykonaną.
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2012-12-28, 23:01   

Aquila, no gdzieś musi być ta różnica 2000zł w stosunku do Wimberley'a ;-)

Co do Benro GH-1 to mi się nie widzą takie głowice. Brak tej "kołyski" i mocowanie obiektywu bezpośrednio do pałąka, nie pasuje mi i wg mnie przy cięższych szkłach nie sprawdza się w ogóle. Takie mocowanie bedzie powodowało raczej duże naprężenia i kiepsko pracę. A juz na pewno nie zamocujesz tam chyba 12kg realnie na to patrzeć ;-)
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2012-12-28, 23:12   

Też mi się tak wydaje,że te 12 kg to mocno na wyrost. Ta różnica w cenie i pochlebne opinie tu w teście i innych spowodowały,że się skusiłem. Jeżeli luzy się nie powiększą i nic się nie posypie po kilku miesiącach to wtedy napiszę,że warto i swoje 3 grosze dodam pod testem. Sławek -nie wiem czy wiesz ale do 500 vr każdy producent gimbala zaleca wymianę orginalnej stopki na taką o niższym profilu. Oryginalne są za wysokie w we wszystkich 400/500/600 vr i ciężko wyważyć zestaw a przynajmniej ustawić w połowie osi optycznej jak się zaleca przy gimbalu. Ja w swojej 600setce wymieniłem na Kirk-a i już na hdv501 była duża różnica przez to obniżenie punktu ciężkości.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2012-12-28, 23:22   

Ja jak do tej pory jestem zadowolony, a do innych gimbali nie mogę porównywać, bo nie miałem.
Juria0, Nie mów, że tą płytkę masz umocowaną tylko na jednej śrubie.
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2012-12-28, 23:30   

Aquila, a ja właśnie czytałem w kilku miejscach, że tylko do 400/2.8 i 600/4 zalecają wymianę :mrgreen: Ale fakt, myśle cały czas o wymianie płytki. Na razie czekam na jakąś nową puszkę do nikona, potem zobaczę jak z kasą bedę stał i chyba kupię gimbala jobu design i płytkę tej samej firmy do 500/4.
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2012-12-28, 23:32   

Ja mam płytkę z trzema śrubami i nic tego nie ruszy ale słyszałem,że ef-s 600 ma tylko dwa otwory w stopce z czego jednen 1/4 cala i 3/8 tak,? Myślę,że cenną opinią dla Pawła będzie Twoja Rafał bo masz i 600 i 400 5.6. Mi trochę ciężko wyobrazić 400 5.6 na tak dużej głowicy ale z tych dwóch które wymieniłeś Paweł DG-3 będzie lepszą inwestycją i wydaje mi się,że płytka z zestawy wystarczy.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2012-12-28, 23:35   

Aquila, a gdzie kupowałeś płytkę kirka?

Niedawno chciałem kupic na allegro jobu design w ładnym stanie... teraz żałuje, że się nie skusiłem :-/

Zamiast triopo za 700zł warto chyba szarpnąć się na http://www.ebay.pl/itm/Bl...=item2ec1288a6f Ja właśnie taki mam zamiar w przyszłym roku.
 
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2012-12-28, 23:43   

Rzeczywiście lepiej pracuje się na tej głowicy, z 600, bo kołyska luźniej chodzi, ale z 400setką też nie jest najgorzej.

Aquila, tak jak piszesz 600setka ma dwa otwory 1/4 cala i 3/8, a płytki przeważnie w komplecie mają śruby 1/4 cala. Trzeba dokupić adapter z 3/8 na 1/4 i jest git
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2012-12-28, 23:43   

już kiedyś podawałem ten sklep: http://www.fotokonijnenbe...%20ED%20VR%20II
MOżesz wejść na stronę kirk photo enterprise i jest tam zakladka "find dealer" W Europie jest kilka sklepów którzy sprzedają ten towar.Warto u każdego sprawdzić bo mają czasem promocje. Stopki do nikkorów produkuje też wimberlay i Really Right Stuff RRS. Też znajdziesz w tych sklepach. Najtaniej za oceanem ale wiadomo-już pisaliśmy kiedyś o tym:-)
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2012-12-28, 23:47   

BOJAN napisał/a:
Aquila, tak jak piszesz 600setka ma dwa otwory 1/4 cala i 3/8, a płytki przeważnie w komplecie mają śruby 1/4 cala. Trzeba dokupić adapter z 3/8 na 1/4 i jest git

Płytka z 501hdv ma jedną 3/8 i jedną 1/4 w komplecie :mrgreen: Nie wiem, ale myślę, że zamiast bawic się w adaptery, kup po prostu śrubkę normalną 3/8.

[ Dodano: 2012-12-28, 23:48 ]
Aquila, zaraz przejrzę, dzięki. A w 501 płytke wymieniałeś?
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2012-12-28, 23:49   

Sławek Wojtczak napisał/a:
Nie wiem, ale myślę, że zamiast bawic się w adaptery, kup po prostu śrubkę normalną 3/8.


wtedy trzeba by było wiercić w płytce otwór pod 3/8 cala ;-)

lepiej dokupić ten adapter ;-) http://www.slidekamera.pl...-6-1-4-3-8.html
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2012-12-28, 23:51   

BOJAN napisał/a:
wtedy trzeba by było wiercić w płytce otwór pod 3/8 cal

A chyba, że tak :-) W mojej 501 do płytki normalnie pasują oba gwinty, więc daruj niewiedzę ;-)
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2012-12-28, 23:56   

Sławek Wojtczak napisał/a:
W mojej 501 do płytki normalnie pasują oba gwinty


a jaką długość ma ta płytka?
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2012-12-29, 00:01   

Cytat:
Aquila, zaraz przejrzę, dzięki. A w 501 płytke wymieniałeś?

długa płytka do 501 kosztuje 250 zl i to mnie sklonilo do zakupu gimbala czyt. prawie połowa jego ceny:-) 501 jest bardzo dobrą głowicą i na 300mm f 2.8 bardzo dobrze mi się na niej pracowało. 600 setka jest trudniejsza do wyważenia i tu przewaga gimbala jest znaczna. Ławtwość w operowaniu jest lepsza i zestaw jest bezpieczny bo po prostu zatrzymuje się w każdej pozycji bez dokręcania i opadania jak mi się klka razy zdarzyło przy 501 gdy ustawiłem za mały opór.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2012-12-29, 00:04   

Rafał, http://jabbafoto.pl/opis/...otto-501pl.html Tu masz wszystko podane :-) Ja niestety na dwie śruby chyba nie dam zamontować, aż mi się słabo robi na myśl, że śruba może strzelić...

[ Dodano: 2012-12-29, 00:09 ]
A tu jest chyba lekarsto na mój problem http://jabbafoto.pl/opis/...frotto-357.html ten adapter można przykręcić do mojej płytki na dwie śruby, a tą dłuższą płytkę do szkła, też na dwie wtedy. Tylko czy takie rozwiązanie bedzie nadal stabline?
 
 
 

Snajper69 
niemowa


Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 49
Skąd: Tychy

Wysłany: 2012-12-29, 12:13   Płytka 150 PL

Jeśli jest ktoś zainteresowany zakupem płytki 150 LONG do głowicy Manfrotto 501 HDV to mam takową na sprzedaż.Cena 150zł.Ja używałem do starej EF 600f4 L USM Canona.
 
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2012-12-29, 12:18   

Sławek Wojtczak napisał/a:
aż mi się słabo robi na myśl, że śruba może strzelić...


i właśnie dla tego nie nosze swojej 600setki na statywie, a zresztą taki transport jest mało komfortowy.
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2012-12-29, 13:16   

BOJAN, mam z 2 śrubami bo były 3 w komplecie założyłem przejściówke z manfrotto i mam na 2 śrubach.
 
 
 

Emil Dzienniak 
Zło konieczne


Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 326
Skąd: Opole

Wysłany: 2012-12-30, 01:18   

Aquila napisał/a:
Cytat:
Aquila, zaraz przejrzę, dzięki. A w 501 płytke wymieniałeś?

........ 501 jest bardzo dobrą głowicą i na 300mm f 2.8 bardzo dobrze mi się na niej pracowało. 600 setka jest trudniejsza do wyważenia i tu przewaga gimbala jest znaczna. Ławtwość w operowaniu jest lepsza i zestaw jest bezpieczny bo po prostu zatrzymuje się w każdej pozycji bez dokręcania i opadania jak mi się klka razy zdarzyło przy 501 gdy ustawiłem za mały opór.


na co tez zwracałem uwagę w dyskusji o głowicy gimbalowej i jej przewadze nad wszystkimi, na których środek ciężkości jest ponad osią ruchu głowicy m.n. 501
Gimbal ma jedną bezkonkurencyją cechę - można wyregulować położenie środka ciężkości całego zestawu w dowolny sposób.
Co do płytek to jest jeszcze jeden myk - zainteresowały mnie kiedyś sanki nastawcze macro - jest tam też długa płytka. Po adaptacji do kołyski gimbala czy innej głowicy chyba dość ciekawe rozwiązanie. Wspominam, bo kiedyś widziałem taki patent przy "widłach" Manfrotto.
 
 
 

Krzysztof Kijanowski 
niemowa


Dołączył: 09 Sty 2012
Posty: 27
Skąd: Łódź

Wysłany: 2012-12-30, 20:54   

do Triopo DG-3 długa płytka to coś ok 60 zł - i mocujemy obiektyw do niej dwoma śrubami ( niestety z płytką dają tylko jedną )
Kris
_________________
www.kijanowski.pl
 
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2013-01-09, 11:15   

Dziękuję wszystkim za cenne sugestie, głowica zamówiona.
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-01-09, 11:28   

DG-3 zamówiłeś?
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2013-01-11, 12:27   

Sławek Wojtczak napisał/a:
DG-3 zamówiłeś?


DG-3, jeśli kurier stanie na wysokości zadania dzisiaj będzie u mnie :mrgreen:
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-01-12, 10:15   

Ja też zdecydowałem się na zakup głowicy Triopo DG-3, pierwotnie rozważałem zakup Benro GH-3 Kardanowa, ale po konsultacji z kolegami z forum wypadło na DG-3 do niej dokupię płytkę Wimberley P-40 Quick Release Plate (149mm).
Jeśli chodzi o statyw to wybrałem - Triopo GT-3228X8C. ;-)
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2013-01-12, 12:34   

Wygląda na to, że głowica Triopo DG-3 doczekała się modyfikacji producenta. W moim egzemplarzu zamontowana jest skala obrotu wokół osi pionowej :mrgreen:
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-01-12, 12:59   

Szkoda tylko,że tak jak Benro nie zrobił płytek w systemie Manfrotto było by taniej.
Tak trzeba kupić płytkę od Wimberley'a - dużo drożej. :-)
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-01-12, 15:54   

siwy49 napisał/a:
Szkoda tylko,że tak jak Benro nie zrobił płytek w systemie Manfrotto było by taniej.
Tak trzeba kupić płytkę od Wimberley'a - dużo drożej. :-)

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale piszesz,że benro nie produkuje długich płytek do dg-3? Wszystkie,które mają w nazwie PL (nie PU czy inne) pasują do niej. Sam mam benro PL 200 do dg-3.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2013-01-12, 15:59   

Aquila napisał/a:
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale piszesz,że benro nie produkuje długich płytek do dg-3? Wszystkie,które mają w nazwie PL (nie PU czy inne) pasują do niej. Sam mam benro PL 200 do dg-3.


też mnie zdziwił wybór Wimberley P-40 Quick Release Plate (149mm). przecież można o polowe tańszą kupić:
http://www.cyfrowe.pl/apa...owicy-dg-3.html
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-01-12, 16:35   

siwy49, do 300/4 w zupełności wystarczy płytka która jest w zestawie z głowicą :-)
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-01-12, 17:04   

BOJAN napisał/a:

też mnie zdziwił wybór Wimberley P-40 Quick Release Plate (149mm). przecież można o polowe tańszą kupić:

Tak tylko płytki Benro mają po 1 śrubie do mocowania a Wimberley ma dwie tak jak system Manfrotto kóry nie pasuje DG-3 a przerabianie płytki niewchodzi w grę.
Sławek Wojtczak napisał/a:
siwy49, do 300/4 w zupełności wystarczy płytka która jest w zestawie z głowicą :-)

Ja wiem że pasuję do 300/4 ale do 500/4 którego najprawdopodobniej też kupię do wakacji to już nie.
 
 

BOJAN 
małomówny



Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 219
Skąd: Porajów

Wysłany: 2013-01-12, 17:36   

siwy49 napisał/a:
Tak tylko płytki Benro mają po 1 śrubie do mocowania a Wimberley ma dwie tak jak system Manfrotto kóry nie pasuje DG-3 a przerabianie płytki niewchodzi w grę.


przecież podałem Ci link do płytki z dwiema śrubami. A nawet jak by miała jedną, to chyba lepiej dokupić za kilka zł drugą śrubę, niż kupować płytkę o ponad 100zeta droższą. Ale Twoja kasa Twoja sprawa.
_________________
http://www.rafalbojanowski.pl/
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-01-12, 18:06   

BOJAN napisał/a:
siwy49 napisał/a:
Tak tylko płytki Benro mają po 1 śrubie do mocowania a Wimberley ma dwie tak jak system Manfrotto kóry nie pasuje DG-3 a przerabianie płytki niewchodzi w grę.


przecież podałem Ci link do płytki z dwiema śrubami. A nawet jak by miała jedną, to chyba lepiej dokupić za kilka zł drugą śrubę, niż kupować płytkę o ponad 100zeta droższą. Ale Twoja kasa Twoja sprawa.

Dzięki za link, pierwotnie nie zauważyłem go. :klup2:
Chciałem zrobić zakup kompleksowo w Fotozakupy.pl - mają najtaniej DG-3 i statyw Tripo który wybrałem, ale płytki Triopo KB-14939 niemają w ofercie.
W poniedziałek do nich zadzwonię może rozszerzą ofertę o tą płytkę, jak nie to kupię w Cyfrowe.pl
Wielkie dzięki! :-)
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-01-12, 18:22   

Benro ma 1 śrubkę ale drugą dostaniesz z płytką z zestawu więc nie jest to jakiś problem. W każdym razie link do płytki Triopo podany przez Rafała to najkorzystniejsza oferta.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-01-12, 19:19   

Zamówienie złożone i opłacone w accord-foto.pl
Zakupiłem to:
1.TRIOPO statyw karbonowy GE-3228X8C http://www.accord-foto.pl...8X8C_p4358.html
2.TRIOPO głowica gimbalowa DG-3 http://www.accord-foto.pl...-DG3_p4408.html
3.TRIOPO szybkozłączka KB-14939 do głowicy DG-3 http://www.accord-foto.pl/?zobacz=5017
Najpóźniej będzie u mnie w środę.
 
 

pstrykacz 
niemowa
Marek Wtorek



Dołączył: 07 Mar 2011
Posty: 84
Skąd: Tychy

Wysłany: 2013-01-12, 20:10   

I na takim statywie postawisz 500/4. Bałbym się na tym postawić takie drogie szkło. :-P
_________________
Smiena 8 M, Samsung EX1
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4154
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-01-12, 21:01   

Maksymalne obciążenie [kg]: 15 to po co wiecej Marku ? a jeszcze malo kiedy ustawiamy na pelnych nogach
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-01-12, 22:09   

pstrykacz napisał/a:
I na takim statywie postawisz 500/4. Bałbym się na tym postawić takie drogie szkło. :-P

To co kupiłem będzie współpracowało z korpusem Nikon D300 + Nikkor 300/f4 AFS.
Jak kupię Nikkora 500/f4 to podepnę go korpusu Nikon D3, którego posiadam i wykonam testy jeżeli będzie za słabo to dokupię statyw Gitzo i gowicę Wimberley. ;-)
 
 

Emil Dzienniak 
Zło konieczne


Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 326
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-01-12, 22:20   

pstrykacz napisał/a:
I na takim statywie postawisz 500/4. Bałbym się na tym postawić takie drogie szkło. :-P


na GT3228x8 ( skręcane nózki, nie zatrzask) stała 600-ka z z 5D, bardzo spokojnie i bez kłopotu.
 
 
 

pstrykacz 
niemowa
Marek Wtorek



Dołączył: 07 Mar 2011
Posty: 84
Skąd: Tychy

Wysłany: 2013-01-13, 18:54   

Ja nie mam poprostu przekonania do wykonania statywów Triopo, wszystkie z którymi obcowałem były, że tak powiem, liche w wykonaniu i trzęsły sie dziwnie. :-(
_________________
Smiena 8 M, Samsung EX1
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-01-14, 13:25   

pstrykacz napisał/a:
Ja nie mam poprostu przekonania do wykonania statywów Triopo, wszystkie z którymi obcowałem były, że tak powiem, liche w wykonaniu i trzęsły sie dziwnie. :-(

W środę się przekonam - chociaż ja też mam awersję do chinszczyzny. :-)
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4154
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-01-14, 14:10   

Marku chiny sie zmieniaja i niektore produkty sie poprawily w minimalnym stopniu a ze cena jest duzo nizsza to i staje sie bardziej atrakcyjny towar
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

kontakt: galeria@ptaki-foto.pl

Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak