Strona główna   Galeria      Szukaj   Listy gatunkowe   OTOP   Testy   Atlas Ptaków   Forum   Użytkownicy   Rejestracja   Zaloguj   Regulamin   FAQ   UWAGA cookie!

» Forum Galerii Fotoptaki » Sprzęt fotograficzny i programy do obróbki zdjęć » Nikon D800

Nikon D800
Autor Wiadomość

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-02-02, 11:08   Nikon D800

Czy ktoś z kolegów z forum posiada Nikona D800 lub miał z nim styczność, jeżeli tak to jak go ocenia w zastosowaniu do fotografowania ptaków i czy jest sens jego zakupu :?:
Wiem że wielu na forum "Nikoniarze" zgłaszało problem z AF, ale po regulacji w serwisie wszystko było ok.
Jakie są Wasze opinie :?:
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-02-02, 11:28   

W chwili obecnej wydaje mi się że nie ma u nas uzytkownika d800. Przy braku środków na d4 dla mnie chwili obecnej jest to jedyna alternatywa. Nikon powinien coś wypuścić w ciagu dwóch miesięcy -następcę d300s i jak głoszą plotki może odpowiednik d700 ale w to wątpię. W każdym razie jedną z najbardziej doswiadczonych osób w Polsce która używa d800 jest Henryk Janowski. Nie znam jego opinii o tym aparacie ale wnioskuje że skorogo dłuższy czas używa ro spełnia swoje zadanie.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

tomgol 
niemowa
Tomasz Golinski


Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 34
Skąd: Toruń

Wysłany: 2013-02-02, 13:50   

Nieśmiało się przyznam że focę zestawem D800 + AFS300/2.8 VR +TC. Mam ten sprzęt od niedawna ale już zdążyłe się przekonać. Nie ominął mnie problem AF ale po kalibracji jest ok. Ostatnie fotki myszaków na mojej stronie tomgol.manifo.pl robiłem tym zestawem. Potrzebuję jeszcze trochę czasu
aby dokładnie j poznać sprzęt ale widać że ma moc. W skrócie plusy (w stosunku do moich poprzednich modeli D700 i D300s):
- bardzo czuły i szybki AF. Potrafi nawet w ciemnościach chwycić.
- dobre wysokie ISO,
- spore możliwości kadrowania oraz trybów DX bez strat przy tej rozdzielczości.
reszta porównywalna z starszymi modelami.
minusy:
- szybkość kl/s. Niestety przy dynamicznych kadrach (naloty, starty, walki) czasami zbyt wolno.
- wielkość plików NEF,
- rozdzielczość matrycy nie tylko wymaga dobrych szkieł ale nie wybacza też nawet minimalnych błędów AF w ostrości lub częściej poruszeń.
To na razie tyle z krótkiego okresu focenia. Minusy będę się starał eliminować lub z nimi pogodzić. Bardziej się martwię że zawiedzie fotograf niż sprzęt :) .Tak naprawdę to na koniec roku po sezonie zimowym i letnim będzie można coś więcej powiedzieć. Póki co jestem bardzo zadowolony.
Pozdr.
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-02-02, 14:22   

tomgol napisał/a:
minusy:
- wielkość plików NEF,

Tej pozycji akurat bym ja do minusów nie zaliczył.
Co do szybkości w serii to średnio - idzie wytrzymać, bardziej martwi mnie, że podobnie nie za bardzo współpracuje ze słabszymi obiektywami - mam na razie Nikkora f 300/4 AFS (martwi mnie czy z tym korpusem będzie ok.), w planach jest zakup Nikkor 500/4 AFS VR to z tym obiektywem będzie ok.
Oglądałem zdjęcia myszaków na Twojej str.- są prima! :bravo:
 
 

tomgol 
niemowa
Tomasz Golinski


Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 34
Skąd: Toruń

Wysłany: 2013-02-02, 14:47   

siwy49 co do N300/f4 to nie musisz się martwić. Na wielu forach szkiełko chwalone i często
ostrością nie ustępujące droższym odpowiednikom. Z D800 z pewnością da radę o N500 nie wspominając. Słabsze obiektywy to miałem na myśli starsze manuale. W tym zakresie nie mam
dokładnej wiedzy bo zanim zakupiłem D800 przez dłuższy czas zdążyłem sobie skompletować dobrą szklarnię.To opinia z kilku for fotogr. Co do plików to przynajmniej mój komp trochę "klęknął" przy
obróbce ale da się z tym żyć :) .
pozdr.
_________________
http://tomgol.manifo.com/
 
 

Grzegorz Patek 
niemowa


Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 10

Wysłany: 2013-02-02, 15:55   

Użytkuję D800 od września-amatorsko oczywiście. Generalnie podpisuję się pod tym co napisał Tomasz. Wielkość NEFa naprawdę powala niejeden komputer. No ale tu JPG ma tyle co przeciętny RAW. Dodam jeszcze, że przypadkowo dorobiłem się profesjonalnej kamery-filmy powalają jakością.
Wrzuciłem do galerii mysikrólika. Oto parametry:
JPG -13,9MB (cały plik),
N 300/2,8,
crop 10,7% pow matrycy(!!!?)
f 3,5 1/400 ISO500 -0,7
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 348
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2013-02-02, 17:22   

Sam mysle w przyszlosci o D800, ale ilosc kl/s mnie powstrzymuje skutecznie. Nawet uzywajac cropa 1,5X i gripa mamy tylko 6 kl/s. Poza tym reszta jest ok lub bardzo dobra. Na nikoniarzach chwala bardzo AF, ze jest jeszcze lepszy od D700 i D3, a porownywalny do D3s.
Dobrze ze jeszcze nie mam parcia na inna puszke, ale to tylko kwestia czasu.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-02-02, 19:27   

A jednak jest kilka osób-jestem zaskoczony. Czasem przydała by się dodatkowa informacja o sprzęcie w opisie zdjęcia.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-02, 20:27   

Ja również stoję przed takim wyborem. Spore mozliwości kadrowania na plus, wielkośc nef może wkurzać, ale jak ktoś ma do obróbki 500 zdjęć z wesela :-) Fotografowie przyrody robią trochę mniej i to raczej nie powinno być wielkim utrudnieniem, przynajmniej dla mnie. Wg mnie jedynym minusem te puszki jest ilość kl/s :-) Ale w sumie ludzie świetne efekty osiągają z canona 5d2, gdzie mamy niecałe 4kl/s, czy z 1ds3 (5 kl/s) który używał przykładowo Grzegorz Leśniewski ;-)
Chciałbym bardzo jakąś nową puszkę DX. Cropowe matryce nikona, są teraz na bardzo wysokim poziomie, i taka matryca z D3200 bodajże, wsadzona do megnezowej budy i 8kl/s by była idealna ;-) Chociaż coraz bardziej wątpie, że taka puszka powstanie... Czekam do tych targów w Japoni, jak tam pokażą coś nowego to się zastanowię, a jak nie wezme d800 :-)
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

tomgol 
niemowa
Tomasz Golinski


Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 34
Skąd: Toruń

Wysłany: 2013-02-02, 20:43   

To co Nikon wypuści to temat rzeka. Wiele osób czeka na "normalne" tele, następce D300 i D700 i parę innych gratów. Okazji ku temu było już wiele. U mnie zdecydowała uniwersalność D800, dobra cena używki D700 oraz pewne zniecierpliwienie czekaniem.Co do szybkości to mam nadzieję że grip w pewien sposób sprawę załatwi. :-)
_________________
http://tomgol.manifo.com/
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-02, 20:52   

A gdzie kupowaliście D800? :) Chciałem w Fotojoker kupić bo mam u siebie, ale może u tego gościa? http://allegro.pl/nikon-d...2974970548.html Nie jest to reklamą, ale jeśli nie można takich linków wklejać to usunę. Zna ktoś tego sprzedawcę? Cene ma zachęcającą i złych komntarzy nie widać...
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Grzegorz Patek 
niemowa


Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 10

Wysłany: 2013-02-02, 21:14   

Ja kupiłem w tym pierwszym "zapytaniu", jakoś trudno mi było rozstać się wirtualnie z taką kasą:). Ale wracając do aparatu: Tomasz, grip przyspiesza tylko DX- pełna klatka to dalej 4/s. Nie mogę zrozumieć tego "pędu" na szybkość. D800 to MATRYCA, cudownej urody MATRYCA. A reszta pracuje normalnie i sprawnie (jak to u Nikona). Poprzednim moim body było D300 i w terenie nie widzę różnicy - chyba że na plus.
 
 

tomgol 
niemowa
Tomasz Golinski


Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 34
Skąd: Toruń

Wysłany: 2013-02-02, 21:15   

ja w znanej sieci AB... Myślałem że sprawdzę go sobie w sklepie i będzie ok. Początkowo
wydawało się w porządku ale po paru wypadach i dokładnej kontroli w domu niestety okazał się problem AF i konieczna była wysyłka do serwisu.
_________________
http://tomgol.manifo.com/
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 348
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2013-02-02, 21:34   

Grzegorz, jesli Twoj mysikrolik to tylko 10% powierzchni matrycy, to jestem pod wielkim wrazeniem matrycy D800.
Mam prosbe do Ciebie o opis pracy AF-sa w D800, wszystkie Twoje spostrzezenia o jego czulosci, pewnosci, szybkosci i celnosci w bardzo slabych warunkach swietlnych, np., przy ISO > 6400 i
czasach dluzszych niz 1/25s.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Grzegorz Patek 
niemowa


Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 10

Wysłany: 2013-02-02, 22:27   

Irek,AF działa bez uwag-czyli szybko i celnie, ale na resztę pytań to Ci nie odpowiem, bo po ciemku zdjęć nie robiłem i raczej extremum unikam. Ale jutro coś wymyślę to dokończymy temat. Widzę,że poraziłem was wielkością tej foty. To teraz gdyby policzć od d..y strony to 10% kadru wydłużylo ogniskową 10 razy-czyli 3000/2,8:):):). Chyba się zagalopowałem;).
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 348
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2013-02-02, 22:37   

Dzieki Grzegorz, zalezy mi na az tak zlych warunkach, poniewaz one obnazaja najslabsze strony dzialania AF-sa . Interesuje mnie rowniez D3s i wiem od jego uzytkownikow, ze w takich warunkach AF dziala celnie i dokladnie.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-02-03, 12:08   

Przeczytawszy Wasze uwagi za i przeciw, podjąłem taką decyzję. Ponieważ chcę nabyć Nikkora 500/4 (może być 400/2,8 lub 600/4) jeżeli nie zgromadzę potrzebnej kwoty do końca kwietnia to kupię N D800 a zakup obiektywu przełożę na koniec tego roku lub I kw.następnego roku.
W tej chwili mam D300+grip MB 10 oraz D3 i właśnie chcę D300 zamienić na D800.
Nikona D3s nie rozważam ponieważ dla mnie niema tak wielkiej różnicy w stosunku do D3, a poza tym wchodzić w korpus którego już nie produkują mija się z celem.
Nikon D4 nie wchodzi w rachubę - za duża kasa, za te pieniądze mogę kupić N f400/2,8 i jeszcze zostanie na telekonwerter 1,4.
Moim zdaniem najlepsza alternatywa w tej chwili to Nikon D800. :-)
 
 

Grzegorz Patek 
niemowa


Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 10

Wysłany: 2013-02-03, 18:11   

Gienek,"i to jest słuszna koncepcja"-D800 naprawdę robi zdjęcia.
Irek,spróbuję Ci wysłać parę fotek z ISO6400 na priva-potwierdź tylko czy doszły.
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 348
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2013-02-03, 21:27   

Dzieki Grzegorz, foty robia bardzo dobre wrazenie. Widac, ze ten aparat ma moc.
A plus jeszcze dzialanie AF porownywalny do tego z D3s no i oczywiscie wlasciwosci i mozliwosci matrycy daje mocno do myslenia co wybrac.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-04, 18:24   

Koledzy, a jakich akumulatorów używacie? Wiadomo, że w terenie jeden to za mało i przydało by się mieć jakiś zapas. Można brać tańsze zamienniki, czy jednak lepeij kupować dwa razy droższy oryginalny aku?
Uzywacie gripów?
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

tomgol 
niemowa
Tomasz Golinski


Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 34
Skąd: Toruń

Wysłany: 2013-02-04, 20:33   

Używam tylko jednej sztuki ale myślę też o gripie głównie z uwagi na fps.
_________________
http://tomgol.manifo.com/
 
 

Grzegorz Patek 
niemowa


Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 10

Wysłany: 2013-02-05, 20:28   

Kupiłem grip ale jeszcze prawdziwych testów terenowych nie "mieliśmy". Stwierdziłem tylko że aparat lepiej leży na gimbalu - bo mi na pysk leciał. Jak przeczołgam zestaw po bagnie to będę mógł wydać opinię. Acha, kupiłem zamiennik i 8 aku.
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-05, 20:45   

Grzegorz Patek, jaki zamiennik kupiłeś?
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Grzegorz Patek 
niemowa


Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 10

Wysłany: 2013-02-05, 21:56   

vertax
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-05, 22:03   

Grzegorz Patek napisał/a:
vertax

I jak jakość?
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Grzegorz Patek 
niemowa


Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 10

Wysłany: 2013-02-05, 22:20   

ok
 
 

Irek Malejki 
rozkręcam się



Dołączył: 27 Lis 2011
Posty: 348
Skąd: Amsterdam

Wysłany: 2013-02-06, 17:55   

Grzegorz, a nie boisz sie, ze nieoryginalny grip moze doprowadzic do uszkodzenia D800?
Na nikoniarze.pl. ostrzegaja o tym. Nokony sa bardzo wrazliwe na nieoryginaly.
_________________
Cierpliwosc to cecha sukcesu
 
 

Grzegorz Patek 
niemowa


Dołączył: 26 Wrz 2011
Posty: 10

Wysłany: 2013-02-06, 19:43   

Irek, nie boję się. Jak można dać taką kasę za kawałek plastiku z dwoma pokrętłami? Przecież tam nie ma co się zepsuć. Chyba już we wszystkie dziury i styki w aparacie wsadziłem coś "nienikonowskiego" i działa dalej bez zarzutu. Hamulce w samochodzie też mam nieoryginalne-chyba lubię ryzyko:):):). A tego typu portali po prostu nie czytam. Pozdrawiam.
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-06, 20:56   

Grzegorz Patek napisał/a:
Jak można dać taką kasę za kawałek plastiku z dwoma pokrętłami?

Nikonowski grip do D800 nie jest z plastiku :) Plastikowe są wszystkie zamienniki. Ja w d300 tez mam zamiennik, Alphe. Jak kupie D800 chyba poczekam na jakies uzywki oryginalnego jednak, bo z tymiplastikowymi zamiennikami niewygodnie mi sie pracuje.
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4151
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-02-06, 21:04   

mysle sobie tak ze producenci canona nikona leca sobie ostro z uzytkownikami w duze CH
po co jakies gripy sripy ?
baterie niech zaczna robic wszystkie jak to robia w dmka-3-4 ktore naprawde sa mega
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-06, 23:32   

Marek Paluch napisał/a:
po co jakies gripy sripy ?

Dla lepszego uchwytu :) Przykładowo w ujęciach pionowych.
A bateria w D800 jest podobno bardzo dobra i wystarcza na sporo zdjec. Uzytkownicy wypowiadają się, że lepiej niz w poprzednich puszkach.
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4151
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-02-06, 23:39   

mamy przecie na statywach to jaki uchwyt :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-07, 00:37   

Może tak: dla lepszego chwytu ;-)
Wygodniej robi się kadry pionowe z gripem, niż przekrzywiając rękę.
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

tomgol 
niemowa
Tomasz Golinski


Dołączył: 20 Sty 2012
Posty: 34
Skąd: Toruń

Wysłany: 2013-02-07, 08:28   

Sławek Wojtczak napisał/a:
Marek Paluch napisał/a:
po co jakies gripy sripy ?

Dla lepszego uchwytu :) Przykładowo w ujęciach pionowych.
A bateria w D800 jest podobno bardzo dobra i wystarcza na sporo zdjec. Uzytkownicy wypowiadają się, że lepiej niz w poprzednich puszkach.


no przeca szybciej mruga migawką z gripem :) .
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4151
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-02-07, 11:01   

a w canonach tez mruga szybciej z gripem ??
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-07, 12:21   

Marek Paluch napisał/a:
a w canonach tez mruga szybciej z gripem ??

w canonach nie. W nikonie też oczywiście sam grip nie wystarcza, tylko potrzebne jest odpowiednie aku, przynjamniej 8xAA
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Marcin Stefańczyk 
rozkręcam się



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 398
Skąd: Cze-wa/Gdańsk

Wysłany: 2013-02-07, 13:02   

Grip jest po to żeby ręki nie przekręcać, człowiek z Canonem Mark IV powinien o tym wiedzieć :-)
_________________
Pozdrawiam fotoptasiarzy
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4151
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-02-07, 13:43   

wiem ze mam ale nie zawsze go uzywam nawet jesli robie w pionie niekiedy mi cos nie pasuje chociaz niby tak samo wyprofilowany
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

fotosc
gaduła okrutna
Sylwester Cwalinski


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 1292
Skąd: USA / NJ / Lomza

Wysłany: 2013-02-07, 14:24   

Marek Paluch napisał/a:
a w canonach tez mruga szybciej z gripem ??


chyba nie wierzysz w to ?hehehe

MZ to jest zwykly bajer ktorypozwala upodobnic sie do profesjonalnych aparatow :-)
_________________
,gdyby zwierzeta potrafily stworzyc religie czlowiek bylby diablem
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-02-07, 18:29   

fotosc napisał/a:
Marek Paluch napisał/a:
a w canonach tez mruga szybciej z gripem ??


chyba nie wierzysz w to ?hehehe

MZ to jest zwykly bajer ktorypozwala upodobnic sie do profesjonalnych aparatow :-)

Nie jest to bajer-zwiéksza predkosc klatek na sekunde w niektorych aparatach np w d700 z 5kl/s do 8 kl/s. W d800 tylko z cropem 1.2 lub 1.5 zwieksza predkosc. Zwiazane jest to ze wzrostem napiecia dzieki odpowiednim aku.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-07, 19:39   

Aquila napisał/a:
W d800 tylko z cropem 1.2 lub 1.5

tylko w 1,5x zwieksza predkosć do 6fps ;-)
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4151
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-02-07, 19:43   

no to nie lepiej kupic same aku a nie inwestowac w gripa?
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Marcin Stefańczyk 
rozkręcam się



Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 398
Skąd: Cze-wa/Gdańsk

Wysłany: 2013-02-07, 20:03   

Z gripem jest o wiele pewniejszy chwyt niż bez gripa, miałem grip z 400D, mam z 50D i 7D. Grip to nie jakiś tam bajer, ułatwia fotografowanie zarówno w pionie jak i poziomie.

fotosc napisał/a:
MZ to jest zwykly bajer ktorypozwala upodobnic sie do profesjonalnych aparatow


Mówi to osoba która ucięła ramię w głowicy Mf 393 żeby upodobnić ją do Wimberleya :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam fotoptasiarzy
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2013-02-07, 21:56   

Marek Paluch napisał/a:
no to nie lepiej kupic same aku a nie inwestowac w gripa?

Nie takie proste-tylko przez 8 AA lub specjalny aku pasujacy do gripa. Z samym body nie dziala bo nie zwieksza sie w zaden sposob ilosci zrodel energii i napiecia potrzebnego do przyspieszenia body.
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4151
Skąd: Opole

Wysłany: 2013-02-08, 01:27   

no tak po to zeby dymac na kazdym kroku po kieszeni :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-08, 15:33   

Ja tak się zastanawiam cały czas nad tym D800 i chyba doszedłem do wniosku, że zostaje jeszcze z D300 ;-)
_________________
www.rytmynatury.blogspot.com
 
 
 

siwy49 
małomówny



Dołączył: 11 Sty 2013
Posty: 241
Skąd: Kielce

Wysłany: 2013-02-08, 16:15   

Sławek Wojtczak napisał/a:
Ja tak się zastanawiam cały czas nad tym D800 i chyba doszedłem do wniosku, że zostaje jeszcze z D300 ;-)

Skąd taka decyzja - pewnie pod wpływem dyskusji na forum "nikoniarze" :-)
 
 

fotosc
gaduła okrutna
Sylwester Cwalinski


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 1292
Skąd: USA / NJ / Lomza

Wysłany: 2013-02-08, 18:04   

Marcin Stefańczyk napisał/a:
Z gripem jest o wiele pewniejszy chwyt niż bez gripa, miałem grip z 400D, mam z 50D i 7D. Grip to nie jakiś tam bajer, ułatwia fotografowanie zarówno w pionie jak i poziomie.

fotosc napisał/a:
MZ to jest zwykly bajer ktorypozwala upodobnic sie do profesjonalnych aparatow


Mówi to osoba która ucięła ramię w głowicy Mf 393 żeby upodobnić ją do Wimberleya :mrgreen:


hehehMarcin :-) :-) glowica byla zbyt masywna do mojego sprzetu :-) wiec ja przerobilem :mrgreen: :mrgreen:

hmmm na 100 % nie jestem pewny ,ale wiem jesdno , ze jak w aparacie jest 6k/s to gryp napewno nie doda predkoscii nie zwiekszy na 7 czy 10 k/s , moze w nikonach to jest :-) ale w canonach tego nie ma , 7 k/s to jest 7i nie wiecej
_________________
,gdyby zwierzeta potrafily stworzyc religie czlowiek bylby diablem
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2013-02-08, 19:17   

siwy49 napisał/a:

Skąd taka decyzja - pewnie pod wpływem dyskusji na forum "nikoniarze"

Poniekąd też, a poniekąd rozsądek. Finansowy również.

fotosc napisał/a:
hmmm na 100 % nie jestem pewny ,ale wiem jesdno , ze jak w aparacie jest 6k/s to gryp napewno nie doda predkoscii nie zwiekszy na 7 czy 10 k/s , moze w nikonach to jest :-) ale w canonach tego nie ma , 7 k/s to jest 7i nie wiecej

W nikonach zwiększa. W D300 z 6fps, do 8fps, w d700 z 5fps do 8fps No i nalezy pamiętać, że sam grip i standardowe aku nie wystarczy. Trzeba do gripa zapakowa 8xaa lub akumulator z wiekszym napiciem.
Ostatnio zmieniony przez Sławek Wojtczak 2013-02-08, 20:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 

Tomek1982 
niemowa


Dołączył: 15 Paź 2008
Posty: 79
Skąd: Kłobuck

Wysłany: 2013-02-08, 20:12   

Marcin jaki posiadasz grip do 7D ??
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

kontakt: galeria@ptaki-foto.pl

Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak