Strona główna   Galeria      Szukaj   Listy gatunkowe   OTOP   Testy   Atlas Ptaków   Forum   Użytkownicy   Rejestracja   Zaloguj   Regulamin   FAQ   UWAGA cookie!

» Forum Galerii Fotoptaki » Sprzęt fotograficzny i programy do obróbki zdjęć » Aparat

Aparat
Autor Wiadomość

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2010-11-27, 23:23   Aparat

Przymierzam sie do kupna aparat i zastanawiam sie nad Canonem 7D i chcialem zapytac czy ktos uzywa takiego pudelka? Jezeli tak to prosze o opinie na temat tej puszki. Jest jeszcze opcja kupna 1 D MK ale uzywany troszke drozszy od nowego 7D, prosze o rade w tym temacie co lepiej wybrac,aha mam juz jedna puszke 40D
Ostatnio zmieniony przez Juria0 2010-11-28, 00:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 

woodsman 
moderator



Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 120
Skąd: Gdzieś z lasu...

Wysłany: 2010-11-27, 23:39   

Juria0, ja również mam 40D - jedyną wadą jaką do tej pory stwierdziłem to ciężkie, wręcz siermiężne lustro, które nie dość, że jest głośne to jeszcze kolebie całym zestawem. Myślę, że na potrzeby fotografii przyrodniczej i odbitek na poziomie 30x45cm 40D to spokojnie wystarcza, a czasami nawet przy ISO 1250 fotka się uda

no zobacz sam:

para mazurków
_________________
Im lepiej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta......
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
www.tomaszchmielewski.pl
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2010-11-28, 00:16   

Woodsman wiem wiem ale w moim aparacie jest jakas wada tzn jest jakis problem z mocowaniem obiektywow mam na mysli to ze jak podepne obiektyw to mozna go minimalnie przekrecic w jedna i w 2 strone,aparat byl w serwisie zrobili ale nic sie nie zmienilo,jestem zadowolony z tego aparatu ale moze czas zmian na cos lepszego.
 
 
 

woodsman 
moderator



Dołączył: 22 Cze 2008
Posty: 120
Skąd: Gdzieś z lasu...

Wysłany: 2010-11-28, 00:48   

jeżeli mówisz o 400/5,6 to jest nie wada aparatu tylko obiektywu - inne obiektywy siedzą mi sztywno, a tylko 400 ma lekki obrót. Wkurzało mnie to na początku ale terea mam to.... :oops: - żadnego wpływu na fotki to nie ma :lol:
_________________
Im lepiej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta......
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
www.tomaszchmielewski.pl
 
 

pawjabl 
niemowa



Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 58
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski

Wysłany: 2010-11-28, 09:59   

Nie miałem możliwości sprawdzenia z naprawde ciężkimi szkłami, jednak u mnie 400/5,6 również ma lekki obrót, zresztą podobnie ma 24/1,4 który wielki nie jest, ale swoją wagę ma.
Ostatnio zmieniony przez pawjabl 2010-12-26, 10:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2010-11-28, 12:18   

Woodsman no mialem ten problem z 400 5/6 ale mam i z 600 F/4 i z 17-40 tez jest maly ruch.
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-11-28, 13:10   

Cytat:
Jest jeszcze opcja kupna 1 D MK ale uzywany troszke drozszy od nowego


a jaka jedynka ?
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2010-11-28, 13:23   

Marku 1 D MK III nie stety nie stac mnie na IV IV

[ Dodano: 2010-11-28, 12:25 ]
Sprawdzilem z obiektywem 17-40 nic sie nie rusza a z 600 minimlnie.

[ Dodano: 2010-11-28, 12:26 ]
Pamietam ze przy 300 tez byl maly ruch ale minimalny.
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-11-28, 13:28   

nie wiem czy ci go polecic
mialem wszystkie 1dynki i 3 to najwieksze scierwo bylo
zreszta dlugo by tu pisac o problemach tej puszki
nie byla do konca taka zla ale za taka kase to canon powinien sie wstydzic zeby wypuscic takiego babola
tu mailbym dylemat na twoim miejscu przed zakupem Marcin Nawrocki robi 7d i widac ze nie jest to zla puszka i chyba bym kierowal sie w tym kierunku
a po ile masz ta 1dynke ? jesli mozna wiedziec
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

szycho 
małomówny
Tomasz Szyszko



Dołączył: 23 Lut 2010
Posty: 285
Skąd: zachodniopomorskie

Wysłany: 2010-11-28, 13:34   

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że luz na bagnetach to normalna sprawa u canona. [chyba na www.canon-board.info] ;-)
U mnie 40D z 100-400 też jest minimalny luzik.
_________________
www.tomaszszyszko.pl
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2010-11-28, 13:35   

Marku 1 za 1999 euro z 6 miesieczna gwarancja a 7D za 1400 euro nowka nie smigany.
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-11-28, 14:07   

nie wiem co doradzic teraz
ale cena 2 kola euro to za duzo za ta puszke na dzien dzisiejszy max 1,5 tys
wiec sklanial bym sie do 7ki
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2010-11-28, 14:23   

Chyba tak zrobie ze sklonie sie do 7D po 1-sze nowy po drugie czyszczenie matrycy i wymiana matowki za darmo w sklepie,ale jeszcze musze pogadac z Marcinem jak to sie spisuje.Dziekuje za rady.
 
 
 

dazz 
moderator
Darek Adamkiewicz



Dołączył: 12 Lut 2007
Posty: 463
Skąd: Gdynia

Wysłany: 2010-11-29, 08:47   

7d, bardzo fajny, ale matryca mi się nie podoba, ta rozpiętość tonalna...
1d MkIII, podobno troszkę zwalony, ale ja bym zaryzykował kupno
40D, IMHO równie dobrze może zostać, świetne body z tej linii, nie zgodzę się co do wagi lustra i głośności, jeden z najcichszych korpusów
_________________
www.dariuszadamkiewicz.pl
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-11-29, 08:53   

Darek tak mozna bylo by sie pokusic na ta 3ke ale nie za ta kase
ja moja sprzedalem za 5,5 tys i nie byla zepsuta
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

dazz 
moderator
Darek Adamkiewicz



Dołączył: 12 Lut 2007
Posty: 463
Skąd: Gdynia

Wysłany: 2010-11-29, 08:54   

Marek Paluch napisał/a:
Darek tak mozna bylo by sie pokusic na ta 3ke ale nie za ta kase
ja moja sprzedalem za 5,5 tys i nie byla zepsuta


Tak, tak, oczywiście. Mówiłem ogólnie o MkIII, które teraz można dostać w dobrej kondycji za nawet mniej niż 5,5tys.
_________________
www.dariuszadamkiewicz.pl
 
 
 

olesniczanin 
niemowa
olesniczanin



Dołączył: 09 Lis 2010
Posty: 83
Skąd: Oleśnica

Wysłany: 2010-12-08, 17:36   

Co do luzów na bagnecie to też to przerabiałem.Męczyło mnie tak samo.U mnie na body 50D obiektyw 70-200 praktycznie go nie ma ,a 400 5.6 jest luz około 1mm.Jak założyłem wątek na innej stronie to nagle sie okazało że masa ludzi ma takie objawy.Po roku czasu przestałem się tym przejmować i wiem że nie ma to żadnego wpływu na foty.Widocznie tak ma być i tyle.Wiem że wydając trochę kasy na sprzęt chciałoby się aby wszystko było spasowane na ostatni guzik,ale jakaś tolerancja chyba zawsze musi być.WYDAJE MI SIĘ ŻE DOBRZE ŻE PORUSZONO TEN TEMAT .Wg mnie pomoże to rozwiać wszelkie obawy użytkowników którzy kupili wymarzone szkło.
 
 

Snajper69 
niemowa


Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 49
Skąd: Tychy

Wysłany: 2010-12-09, 23:12   

Lekki luz to chyba normalka u Canona :-( Miałem ten sam problem gdy podpiąłem EF 600f4 L USM do 30D 50D a wczoraj Mikołaj mi przyniósł Marka I D III i też jest to samo :-( :-( :-(
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-12-09, 23:29   

nie mart sie w 4kach jest to samo
ciekawe czy w niknach tez jest ten problem
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Snajper69 
niemowa


Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 49
Skąd: Tychy

Wysłany: 2010-12-09, 23:34   

Dzisiaj wymieniałem syfon w wannie zostało mi jeszcze sporo silikonu więc muszę go wykorzystać :lol: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony przez Snajper69 2010-12-10, 07:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-12-09, 23:39   

mi nprzyklad w tele1,4 luzuja sie co jakis czas srybki jest ich tam 4 z jednej 4 s drugiej
i jak mam luz to mi niestyla z puszka i af swiruje i eror sie zapala z jakims bledem i wytedy mam jaja :D
wlasnie dokrecilem po ostatniej zasiadce :klup2:
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

DARMAR 
niemowa



Dołączył: 25 Lip 2008
Posty: 66
Skąd: Texas,USA/Torun

Wysłany: 2010-12-10, 03:23   

Rafal, ja uzywam 7d i tez mam luz uzywajac 100-400mm. Ogolnie to dobre body chociaz przy 100-400mm nie spisuje sie najlepiej. I nie jest to wcale winna obiektywu bo akurat trafilem na ostry model, nie mam pojecia dlaczego ale ciezko jest mi zrobic ostre zdjecie z zestau 7d i 100-400mm.
 
 

fotosc
gaduła okrutna
Sylwester Cwalinski


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 1292
Skąd: USA / NJ / Lomza

Wysłany: 2010-12-10, 04:08   

PatrykO foci 7d i 500mm i to co wiem to na jakosc nie narzeka :)

luzy sa wszedzie , nawet i z 500 tka sa , wiec tym sie nie ma co przejmowac :)
_________________
,gdyby zwierzeta potrafily stworzyc religie czlowiek bylby diablem
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2010-12-10, 07:21   

Sylwek 500 to nie 100-400 :)
a jest sie czym przejmowac bo to ludzie wydaja kase i to duza
chcesz kupic mercedesa z luzami na kierownicy lub na innych podzespolach ?? :)
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Sławek Wojtczak 
rozkręcam się



Dołączył: 05 Gru 2010
Posty: 444
Skąd: Wałcz

Wysłany: 2010-12-10, 09:39   

W nikonie jest taki sam luz, więc sie nie martwcie :lol: ;-)
Mam d300 i z 300/4 mam luz, a juz z 50/1.8 nie. Owszem jest to denerwujące, ale jeszcze nie miałem z tego powodu jakis problemów ze sprzętem :-)
Ostatnio zmieniony przez Sławek Wojtczak 2010-12-10, 14:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 

D. Michalewski 
niemowa
Tomek


Dołączył: 16 Maj 2009
Posty: 61

Wysłany: 2010-12-10, 10:51   

Kiedyś miałem d90 i z każdym szkłem był luz z tym, że tam to powodowało wywalanie errora. W 50d i 400 5,6 mam mały luz, ale ani razu nie było to powodem jakiegoś problemu.
 
 

Schadok 
milczek
Marek Schackemy "na zawsze z nami"



Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 128
Skąd: Siemianowice Śląskie

Wysłany: 2010-12-10, 11:25   

Jakoś u siebie nigdy w nikonach nie był to jakiś większy problem,może i luz jest ale nie powoduje on errorów itp.
_________________
www.marekschackemy.netgaleria.pl
 
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2011-02-27, 16:33   

Ja wroce do tematu a mianowicie zdecydowalem sie na zakup Canona 7D i szukam w miare dobrej ceny bo ceny sa bardzo rozbiezne, ale jak by ktos slyszal o uzywce z malym przbiegiem to prosze dac znac. Dziekuje
 
 
 

krzychoo 
niemowa



Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 39

Wysłany: 2011-02-28, 09:33   

Trochę się spóźniłeś z decyzją - 2 tyg wstecz sprzedałem celnego 7d z przebiegiem góra 2tys zdjęć. Ale okazje się zdarzają.
Do niedawna miałem dylemat 7d czy 1d3. Co użytkownik to opinia, ale fakty są brutalne - mimo, że 7d to b.dobry korpus to jednak brakuje mu do rozpiętości tonalnej jedynek. Pewne rzeczy da się podkręcić przy obróbce, ale wyjściowe pliki się różnią. Za to szczegół w siódemce jest bardzo dobry - 18mpx robi swoją robotę. Podsumowując: 7d to ostatni przystanek przed 1d4, polecam.
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-02-28, 09:56   

rozumiem krzychoo, ze kupiles 1d4 ??
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

krzychoo 
niemowa



Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 39

Wysłany: 2011-02-28, 10:24   

No niestety, jeszcze nie. Bo za wymianą korpusu idzie wymiana tele na dłuższe, a to chyba nie jest dobry moment - kupno nowego nie ma sensu w przededniu wejścia na rynek nowych wersji tele, a używek na rynku nie ma. Przeczekam ten czas z 5d2,7d i 300/2.8IS.
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-02-28, 11:12   

no fakt
sam chcialem kupic 300 2,8 ale malo kto w europie to ma a nowa wer cena troszke jeszcze drogawa i nie wiem czy nie bede wymienial na nowa 600mm a potem dopiero 300 ale to jeszcze zobaczymy jak sie beda ceny wygladaly pod koniec roku
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2011-03-03, 23:32   

Krzychoo a jak sie spisuje ten Canon 5D MkII czy warto wydac na niego kase bo czytalem ze ma problemy z AF. Ogladalem zdjecia z 5DMkII+500mm po prostu super fotki. Co ty mozesz powiedziec o tej puszce?
 
 
 

Marek Paluch 
Analfabeta od urodzenia


Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 4166
Skąd: Opole

Wysłany: 2011-03-03, 23:44   

AF strasznie wolny
_________________
www.marekpaluch.pl
www.fotoneo.pl
 
 
 

krzychoo 
niemowa



Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 39

Wysłany: 2011-03-04, 09:07   

Rzeczywiście jest wolny, ale w dobrym świetle daje radę nawet z telekonwerterem. Ostatnie 3 dni przesiedziałem w Puszczy przy dzięciołach i sóweczkach - światła nie brakowało więc jeśli nie zanosiło się na akcje zwykle podpinałem 5d2. Bo ten aparat ma moc, właściwie jego matryca. Plastyka FF, rozpiętość tonalna, świetny szczegół, 21mpx, dobre wysokie ISO - dla tych rzeczy można czasem przymknąć oko na mizerny AF i 3 klatki na sekundę w serii ;) Choć do kompletu dobrze by było mieć jakiś szybszy aparat, choćby takie 7d (niestety z wyraźnie gorszą matrycą) a idealnie 1d4 :-D
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2011-03-04, 13:10   

Krzychoo mam 40D od nowosci i jestem bardzo zadowolony z tej puszki ale chce kupic jeszcze jedno body. Slyszalem ze Canon ma wypuscic cos nowego w tym roku i zastanawiam sie czy sie nie wstrzymac z zakupem, ale znowu nie wiem kiedyokaze sie nowosc czy w polowie roku czy pod koniec.
 
 
 

krzychoo 
niemowa



Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 39

Wysłany: 2011-03-04, 16:46   

Takie czekanie zwykle nie wychodzi na dobre. Kiedyś planowałem kupić FF i właśnie niebawem miała być premiera 5d2 więc postanowiłem poczekać. Ale premiery nie było, więc kupiłem zadbaną 5d1, przez ponad rok zrobiłem masę pięknych zdjęć a przy sprzedaży/wymianie na 5d2 jeszcze zarobiłem :-)
5d2 to bardzo dobry aparat - jego następca musi mieć lepszy AF i serię żeby z nim konkurować . Czy warto na niego czekać? Mi się wydaje, że nie.
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2011-03-04, 17:18   

Krzycho czyli mam rozumiec ze mimo to ze Af w 5D Mk II jest wolny to i tak warto kupic ta puszke.
 
 
 

krzychoo 
niemowa



Dołączył: 12 Lis 2010
Posty: 39

Wysłany: 2011-03-05, 10:56   

Hm złożone pytanie. Ja gdybym musiał oddać którąś z puszek bez zastanawiania byłaby to 7d. Mam kilka jasnych stałek, które mają moc głównie na pełnej klatce, a używam ich nie tylko w fotografii przyrodniczej. Więc podział jest prosty: 7d tylko do ptaków, całą resztę załatwiam 5d2. Myślę, że jeśli chcesz celować głównie w ptaki to jednak będziesz potrzebował szybszego korpusu, a i crop się przyda, żeby wydłużyć ogniskową nie tracąc jakości ani światła co zabiera każdy telekonwerter. A 7d to bardzo dobra szybka puszka, lepsza jest tylko 3 razy droższa 1d4.
 
 

Juria0 
rozkręcam się
Rafal Jura



Dołączył: 21 Gru 2008
Posty: 345
Skąd: Tychy

Wysłany: 2011-03-05, 11:27   

Ok 7D fajny aparat na pewno ale ma jeden wielki minus rozpietosc tonalna podobno jest nie ciekawa. Na pewno znasz Tomka Skorupe on robi 5D MkII i fotki ma super,wyglada na to ze Af nie jest az tak wolny skoro on robi nim zdjecia.
http://www.birdwatching.p...kie/505-filimer
 
 
 

Aquila 
małomówny
Karol Waszkiewicz


Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 242
Skąd: Mazury/Dublin

Wysłany: 2011-03-05, 19:52   

Tylko JuriaO zapomniał dodać o 600mm które podpina narazie do 40d więc tc w większości sytuacji nie będzie potrzebny :-P
_________________
http://www.karolwaszkiewicz.com
https://www.facebook.com/...304869026289324
http://www.karolwaszkiewicz.blogspot.ie
 
 

Snajper69 
niemowa


Dołączył: 01 Lis 2010
Posty: 49
Skąd: Tychy

Wysłany: 2011-03-07, 07:54   

Wracając do luzów obiektywów to problem ten o dziwo znikł gdy kupiłem Canona EF100 f2.8 L IS USM obojętnie czy podpięte pod 30D czy Marka 1DIII.Canon widać się postarał :bravo: :bravo: :bravo: .Rafał najlepsza puszka to ta której używasz ;-)
 
 
 

atum
niemowa



Dołączył: 16 Paź 2010
Posty: 16

Wysłany: 2011-03-09, 12:08   

Snajper69 napisał/a:
Wracając do luzów obiektywów to problem ten o dziwo znikł gdy kupiłem Canona EF100 f2.8 L IS USM obojętnie czy podpięte pod 30D czy Marka 1DIII.Canon widać się postarał :bravo: :bravo: :bravo: .Rafał najlepsza puszka to ta której używasz ;-)


W Nikonie też luzik :) D300s i 300/2,8 II luzu nie ma ale po podpięciu x1,7 prawie milimetr :/ na początku szok ale potem mi przeszło.
W poprzednim moim systemie 4/3 Olympusa wszystko pasowało jak w promie kosmicznym, pod tym względem było perfekcyjnie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

kontakt: galeria@ptaki-foto.pl

Strona wygenerowana w 0,25 sekundy. Zapytań do SQL: 12

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group designed by szpak